StoryEditor
ruski plaćenici

Snimljeni razgovori vagnerovaca otkrivaju zašto se protiv njih teško boriti: Ne smiju se predati ni povući, a njihova smrt nije važna za rusko društvo"

Piše desk  /  24.01.2023., 13:40h

Borci skupine Wagner postali su jednokratno pješaštvo tijekom ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe do kojeg je došao CNN pokazuje koliko su zapravo bili učinkoviti oko grada Bahmuta i koliko se protiv njih teško boriti.

Wagner je privatna vojna kompanija kojom upravlja oligarh Jevgenij Prigožin, koji je bio vrlo vidljiv na prvim linijama posljednjih tjedana i uvijek brzo prisvaja zasluge za rusko napredovanje. Wagnerovi borci intenzivno su sudjelovali u zauzimanju Soledara, nekoliko kilometara sjeveroistočno od Bahmuta, te područja oko grada.

Ukrajinsko izvješće iz prosinca 2022. zaključuje da Wagner predstavlja jedinstvenu prijetnju iz neposredne blizine, čak i kad trpi izvanredne gubitke. "Smrt tisuća Wagnerovih vojnika nije važna za rusko društvo. Jurišne skupine se ne povlače bez zapovijedi. Neovlašteno povlačenje ili povlačenje bez ranjavanja kažnjava se pogubljenjem na licu mjesta", tvrdi se u izvješću, prenosi Index.

Prisluškivani razgovori između Vagnerovaca

Prisluškivani telefonski razgovori do kojih je došao ukrajinski obavještajni izvor također ukazuju na nemilosrdan stav na bojnom polju. U jednom razgovoru čuje se kako vojnik govori o drugom koji se pokušao predati Ukrajincima: "Vagnerovci su ga uhvatili i odsjekli mu jebena muda."

CNN ne može neovisno potvrditi autentičnost poziva koji se navodno dogodio u studenom.

Ranjeni borci Wagnera često su satima ostavljeni na bojnom polju, prema ukrajinskoj procjeni: "Jurišno pješaštvo ne smije samostalno iznositi ranjenike s bojišnice, jer je njihov glavni zadatak nastaviti napad do postizanja cilja. Ako napad ne uspije, povlačenje je dopušteno samo noću."

Unatoč brutalnoj ravnodušnosti prema žrtvama, koju je iskazao sam Prigožin, ukrajinska analiza kaže da je Wagnerova taktika jedina učinkovita za slabo obučene mobilizirane trupe koje čine većinu ruskih kopnenih snaga.

Izvještaj sugerira da ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku kako bi postala sličnija Wagneru: "Umjesto klasičnih taktičkih skupina ruskih oružanih snaga veličine bojne, predlažu se manje jurišne jedinice." To bi bila značajna promjena tradicionalnog oslanjanja Rusa na veće, mehanizirane jedinice.

"To je jebeno nebo i zemlja"

Na terenu, prema telefonskim razgovorima do kojih je došla ukrajinska obavještajna služba, neki mobilizirani vojnici razmišljaju o prelasku u Wagner. U jednom takvom razgovoru, vojnik uspoređuje Wagner sa svojom jedinicom i kaže: "To je jebeno nebo i zemlja. Dakle, ako ću služiti negdje, bolje da  služim tamo."

Ukrajinsko izvješće kaže da Wagner raspoređuje svoje snage u mobilne skupine od desetak ili manje ljudi, koristeći raketne bacače (RPG) i iskorištavajući obavještajne podatke bespilotnih letjelica u realnom vremenu, koje izvješće opisuje kao ključni element.

Drugi alat Wagnerovih vojnika je korištenje komunikacijske opreme koju je napravila Motorola, navodi se u dokumentu. Motorola je za CNN rekla da je obustavila svu prodaju u Rusiju i tamo zatvorila svoje poslovanje.

Wagnerovi osuđenici, koji su u desecima tisuća unovačeni u zatvorima, često čine prvi val u napadu i trpe najteže gubitke - čak 80% prema ukrajinskim dužnosnicima. Slijede iskusniji borci, s termovizijom i opremom za noćno promatranje.

Incident u prosincu

Za Ukrajince je njihova vlastita obavještajna služba s bespilotnih letjelica ključna kako bi spriječili da njihovi rovovi budu zatrpani granatama. Dokument opisuje incident u prosincu u kojem je bespilotna letjelica uočila Wagnerovu skupinu u napredovanju, što je omogućilo ukrajinskoj obrani da je eliminira prije nego što je uspjela ispaliti RPG-ove.

Kad Wagnerove snage uspiju zauzeti neki položaj, topnička potpora im omogućuje da iskopaju rovove i konsolidiraju svoje dobitke, ali ti su rovovi vrlo ranjivi na napad na otvorenom terenu. I često manjka koordinacije između Wagnera i ruske vojske. U jednom presretnutom razgovoru, koji se također ne može provjeriti, vojnik je rekao svom ocu da je njegova jedinica pogreškom napala Wagnerovo vozilo.

Prigožin je opetovano inzistirao na tome da su njegovi borci zaslužni za zauzimanje grada Soledara i obližnjih naselja u prošlom tjednu. Bili su to prvi ruski vojni uspjesi u nekoliko mjeseci. "Nijedna jedinica osim operativaca Wagnera nije bila uključena u juriš na Soledar", ustvrdio je Prigožin.

Wagnerov učinak Prigožinu služi kao sredstvo za ishođenje dodatnih resursa i ključan je u njegovoj tekućoj borbi s ruskim vojnim establišmentom, koji je često kritizirao da je nesposoban i korumpiran.

Svađe oko brada

Prema britanskim obavještajnim službama, načelnik ruskog glavnog stožera Valerij Gerasimov izdao je zapovijed da vojnici pripaze na svoj izgled i držanje. Prigožin je odgovorio da je "rat vrijeme aktivnih i hrabrih, a ne glatko obrijanih".

Komentirajući nove Gerasimovljeve zapovijedi, britansko ministarstvo obrane je u ponedjeljak izjavilo: "Ruske snage nastavljaju trpjeti operativni zastoj i teške gubitke; Gerasimovljevo davanje prioriteta uglavnom manje važnim propisima vjerojatno će potvrditi strahove brojnih skeptika u Rusiji."

Gerasimov je početkom siječnja imenovan glavnim zapovjednikom takozvane "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, nakon sve većih kritika o njezinom slabom napretku. Sve dok rusko ministarstvo obrane ne bude uspješnije vodilo rat, Prigožin će zahtijevati više resursa za Wagnera.

Čini se da skupina također može doći do oružja na druge načine. Američki dužnosnici rekli su prošli tjedan da je Wagner nabavljao oružje iz Sjeverne Koreje. "Sjeverna Koreja isporučila je pješačke rakete i projektile u Rusiju za korištenje u Wagnerovim postrojbama", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Prigožinu ne nedostaje ambicija. Dok je prošlog tjedna šetao Soledarom, izjavio je da je Wagner vjerojatno "najiskusnija vojska danas na svijetu". Tvrdio je da njegove snage već imaju višestruke raketne lansire, vlastitu protuzračnu obranu i topništvo.

"Putin treba Prigožina"

Prigožin je također napravio suptilnu usporedbu između Wagnera i rigidnosti ruske vojske odozgo prema dolje, rekavši da se "sluša svakoga tko je na terenu. Zapovjednici se savjetuju s borcima, a čelništvo Wagnera sa zapovjednicima". "Zbog toga je Wagner krenuo naprijed i nastavit će ići naprijed", dodao je Prigožin.

Prije dva mjeseca je Andrej Kolesnikov, viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, usporedio Prigožinov rastući utjecaj s Grigorijem Rasputinom na dvoru ruskog cara Nikolaja II.

"Putinu je potrebna vojna učinkovitost pod svaku cijenu. Kod Prigožina postoji negativna dijabolična karizma, a u određenom smislu ta se karizma može natjecati s Putinovom. Putin ga sada treba u ovom svojstvu, u ovom obliku", rekao je Kolesnikov.

Čini se da je Prigožina zaintrigirala usporedba s Rasputinom, mističnom figurom koja je liječila carevog mladog sina od hemofilije, poremećaja krvarenja. Ali u komentarima koje je ovog vikenda objavila njegova kompanija Concord, odmaknuo se od Rasputina: "Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Tjeram neprijatelje naše domovine da krvare. I to ne bajanjem, već izravnim kontaktom s njima."

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:14