StoryEditor
4,7 stupnjeva

Snažan potres zatresao Bosnu, epicentar kod Zenice

Piše fena  /  31.12.2023., 07:13h

Snažan potres pogodio je sinoć oko 21sat i 43 minute Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), magnituda potresa je 4,7 stupnjeva. Epicentar potresa bio je oko 10 kilometara sjeverozapadno od Zenice i 69 kilometara  sjeverozapadno od Sarajeva.

Četiri osobe u zadobile ozlijede, dvije zadržane u bolnici

Ukupno su do sada četiri osobe zadobile povrede te im je ukazana medicinska pomoć nakon snažnog zemljotresa koji je sinoć, u 21.43 sati, pogodio Bosnu i Hercegovinu, a čiji je epicentar bio nedaleko od Zenice, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Jedna osoba je zadobila ozlijede uslijed odrona kamenja na magistralnom putu M-17, na ulazu u tunel Vranduk kod Zenice, dok je troje lica zadobilo povrede uslijed odrona materijala sa zgrada u samom gradu. U odronu na magistralnom putu M-17 oštećena su i dva automobila. Promet na magistralnom putu M-17 je u potpunom zastoju, a trenutno se radi na otklanjanju materijala koji se obrušio na tu prometnicu.

Promet se odvija alternativnim putem kroz naselje Tetovo-Banlozi i Vranduk do Nemile, gdje se ponovo uključuje na M-17.

-Dvoje lica je nakon ukazane pomoći u Službi hitne pomoći Zenica otpušteno kućama, dok je dvoje preostalih, od kojih je jedno povrijeđeno uslijed odrona, zadržano na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nemamo njihov stupanj povreda, kazao je Aličić.

U zeničkom selu Ljubetovo, dodaje Aličić, došlo je do obrušavanja crijepa sa kuće te potpornog zida, koji je “zarobio” jedno putničko vozilo.

Epicentar potresa bio je 13 kilometara sjeverno od Zenice, na dubini od devet kilometara.

Prema evidenciji Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stupanj Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio na širem području centralne  Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:28