StoryEditor

Smrt studentice u Splitu: "Za takvu vožnju predlažem izravnu zatvorsku kaznu"

Piše D  /  01.11.2018., 01:11h

Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti komentirao je za Studio 4 slučaj u Splitu, gdje je vozačica na pješačkom prijelazu u pijanom stanju ubila studenticu. Vozačica je, da stvar bude još gora, pobjegla s mjesta nesreće. To u posljednje vrijeme nije rijedak slučaj, prenosi HRT.

"Taj slučaj je slojevit i treba biti pouka. Naime, sve je počelo činjenicom da je dotična imala oduzetu vozačku dozvolu, da joj to nije bilo prvi put i da je ona očito dulje vrijeme vozila s oduzetom vozačkom dozvolom. Ovdje treba razmišljati o tome da je takva situacija indikacija za posebnu akciju. Takvih vozača nema baš puno. Policija treba kontrolirati dolaske navečer ili rano ujutro kad osoba sjeda za volan, treba reagirati. A onda to treba nadopuniti u Kaznenom zakonu. To treba biti izravno kazneno djelo. Ja predlažem da je za takvu vožnju propisana izravna zatvorska kazna", kaže Marušić.

Vezano za obijesnu vožnju i bježanje s mjesta nesreće, kaže da nas to treba motivirati da unaprijedimo kaznene odredbe koje su donesene. "Recimo po modelu koji vrijedi u nogometu - da postoji izravni crveni karton. To znači da ne trebate skupljati žute kartone, nego za izravno pogibeljne prekršaje, ali za bježanje s mjesta nesreće ili za bježanje policiji, da bude propisano 12 kaznenih bodova jer to znači poništenje vozačke dozvole", rekao je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:17