StoryEditor
PERFORMANS SABORSKOG ZASTUPNIKA

‘Smatram se rusofilom’: Hajduković priredio ‘show’ ispred ruskog veleposlanstva, požalio se i na zagrebačkog gradonačelnika

Piše desk  /  24.05.2022., 16:29h

“Ja sebe smatram rusofilom, volim rusku književnost i kulturu, ali ovo je osuda režima koji provodi agresiju nad drugom zemljom”, upozorio je Hajduković.

Saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, došao je s ukrajinskom zastavom i majicom na kojoj piše “Buča” ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu održati prosvjedni performans. Predstavio je i službeni zahtjev promjene tamošnje ulice u “Ulicu žrtava ruske agresije na Ukrajinu” koji je poslao zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću rekavši da su ga ruski zločini u Ukrajini potaknuli na ovu akciju.

“Ovo je nešto gdje Grad Zagreb može djelatno pokazati da stoji uz Ukrajinu. Moja je inicijativa da mnogi gradovi u Hrvatskoj istaknu ukrajinske zastave, ali gradonačelnik mi još nije odgovorio. Ovo je još jednom poziv njemu da pokaže i osudi jasno i nedvosmisleno da su ovakvi potezi loši, jer ruska nafta ima boju ukrajinske krvi”, rekao je Hajduković.

Dodao je i kako je potrebno pokazati da je ovo nedopustivo u 21. stoljeću te da ovu akciju čini za one “čiji se glas ne može čuti, jer su zauvijek ušutkani”.

image

Domagoj Hajduković

FACEBOOK

Simbolička potpora

Hajduković  je ustvrdio i kako Ukrajina zaslužuje postati dio Europske unije, a također je i naglasio kako njegova akcija nije usmjerena protiv ruskog naroda.

“Ja sebe smatram rusofilom, volim rusku književnost i kulturu, ali ovo je osuda režima koji provodi agresiju nad drugom zemljom”, upozorio je Hajduković. Rekao je i kako mu je jasno da Ukrajina neće postati članica preko noći ali da bi davanje statusa kandidata Ukrajini bilo vrlo važno.

“Neću stati, nastavit ću dalje, pisao sam i europskim institucijama i nastavljam zagovarati europski put Ukrajine jer mislim da bi status kandidata Ukrajini bio oblik simboličke potpore”, zaključio je Hajduković pozivajući da sve koji dijele njegovo mišljenje na pridruživanje.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 11:40