StoryEditor
Robert Fico

Slovački premijer: "Ne želimo Ukrajinu u NATO-u, to je osnova za treći svjetski rat"

Piše desk  /  22.01.2024., 12:13h

Nova 2024. godina sa sobom donosi novu paradigmu i nekoć nezamislive pojmove. Slovački premijer Robert Fico je gostujući na domaćem radiju RTVS jasno rekao kako ne želi vidjeti Ukrajinu kao članicu NATO saveza.

"Slovačka odbacuje prijem Ukrajine u NATO savez i spremna je staviti veto na tu odluku ako bude potrebno" komentirao je Fico. Ipak, premijer će idućeg tjedna otputovati u Ukrajinu kako bi se susreo sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u ratom pogođenoj zemlji istočne Europe. 

Bez obzira na oštru retoriku, Fico putuje kako bi dostavio novi paket mjera pomoći, što je i povod za sastanak s kolegom u pograničnom gradu Užgorodu. Premijer je na radiju dodao kako je spreman razgovarati o "razilaženjima u stavovima" kada je u pitanju Ukrajina.

Spomenuo treći svjetski rat

"Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat", izjavio je Fico s mislima na odgovor koji bi mogla "poslati" Rusija ako dođe do takvog raspleta. 

Slovačka se sve više udaljava od službenih politika iz Bruxellesa. Na samom početku invazije, gorljivo su zagovarali ukrajinsku obranu, ali promjenom vlasti nakon izbora došlo je do naglog zaokreta u komunikaciji.

Ljevičarska nacionalistička vlada na čelu s Ficom došla je na vlast u listopadu prošle godine. Jedna od glavnih i svakako kontroverznih odluka je prekid isporuke oružja Kijevu. Bratislava nastavlja slati druge vrste materijalne pomoći poput dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:24