StoryEditor
Lider HRS

Slaven Raguž: Schmidtovim izmjenama SIP dobiva ingerencije jednog ministarstva

Piše desk  /  27.03.2024., 20:44h

Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt su "mrtvo slovo na papu" dok se ne realiziraju, rekao nam je lider Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž koji je tražio modernizaciju i transparentnost izbornog procesa.

"Ništa meni ne znači da je Schmidt donio ne znam što, ako to nije primjenjivo u praksi, a hoće li i na koji način biti primjenjivo ne zavisi o Christianu Schmidtu nego o Središnjem izbornom povjerenstvu", rekao je Raguž za Klix.ba.

Ističe da je Schmidt praktično izmijenio preko stotinu nekih detalja po pitanju izbornog zakona i da je prvo potrebno uraditi analizu postojećeg izbornog zakona i ovog što je donio Schmidt s jedne strane, a s druge znati dinamiku realizacije da bi se mogla donijeti neka ocjena toga što je uradio.

"Sve zavisi o dinamici implementacije, te toga hoće li Središnja izborna komisija definirati period implantacije, OHR ili Parlamentarna skupština. Sad za sad je ovo sve mrtvo slovo na papiru. Tako da ne mogu konkretan komentar dati, dok ne znamo dinamiku i rokove implikacije", naglasio je Raguž.

Podsjeća da je on inzistirao, da ne bude pilot projekt, da bude na cjelokupnom teritoriju BiH i da se od Središnjeg izbornog povjerenstva ne radi praktično ministarstvo, kako što to u ovom slučaju jeste.

"S ovim izmjenama, SIP praktično dobiva ingerencije jednog ministarstva. Do sad smo imali situaciju da SIP praktično nije u stanju organizirati izborni proces transparentan i demokratičan kakav jeste. Sad mi njih ovlašćujemo, odnosno ovim izmjenama, ako se implementiraju opet podvlačim, ovisno od dinamici i rokovima, SIP dobiva ingerencije ministarstva, tako da nisam zadovoljan, a nisam ni nezadovoljan, jer sve zavisi od provedbi u praksi", rekao je lider HRS-a za Klix.ba.

Smatra da se ovo moralo uraditi ranije, s obzirom na to da je izborna godina, kako bi se izbjegla mogućnost pravdanja o nepostojanju vremena da se implementira, ali napominje i to da se izbori mogu odgoditi, kao što su prošli bili odgođeni na mjesec dana, dok su u Mostaru bili još i kasnije.

"Ako postoji volja može se promijeniti i primijeniti, ako ne postoji volja, ovo ne mora značiti ništa. To je pitanje na koje mogu dati odgovor samo relevantne institucije, a to je Središnje izborno povjerenstvo i eventualno državni Parlament, ali očekivati da Parlament BiH nešto napravi je utopija, prema tome treba čekati očitovanje SIP-a, pa tek onda možemo znati neke konkretne odgovore", zaključio je Raguž.

24. travanj 2024 06:28