StoryEditor

Skupština HBŽ-a usvojila Odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje 2024. godine

Piše fena  /  22.12.2023., 16:35h

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) usvojila je u petak Odluku o privremenom financiranju Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine, koji je utvrđen u iznosu od 22,6 milijuna KM.

Zastupnici su također razmatrali nacrt županijskog proračuna za iduću godinu kojega je sačinilo resorno ministarstvo temeljem zahtjeva proračunskih korisnika za Proračun 2024. godine.

Zbog odsutnosti ministra financija HBŽ- a uime tog ministarstva obrazloženje zastupnicima je prenijela Marija Perić kazavši kako je nakon dostavljenih zahtjeva, Ministarstvo financija unijelo u nacrt proračuna sva tražena sredstva proračunskih korisnika, bez ikakvih korekcija, te je iz toga proizašlo da ukupan Proračun za 2024. godinu iznosi 132.708.479 KM.

S obzirom na to da ovako dobiveni iznos proračuna znatno premašuje gornje granice rashoda koje su utvrđene u Dokumentu okvirnog proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje 2024.-2026. godine što je temelj za izradu proračuna, zaključeno je da je potrebno izvršiti korekciju nacrta Proračuna, u smislu njegove racionalizacije, a uzimajući u obzir kretanje i naplatu javnih prihoda.

Nakon rasprave  usvojen je Zaključak da će predmetni nacrt Proračuna poslužiti kao polazište za održavanje konzultacija sa svim proračunskim korisnicima, s ciljem smanjenja tekućih rashoda, kako bi se utvrdio  prijedlog proračuna, koji će biti razvojni i od interesa za Hercegbosansku županiju. 

Zastupnici su također donijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Hercegbosanske županije.

U obrazloženju ovog zakona ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Mario Lovrić je kazao da razlog za donošenje ovog zakona leži prvenstveno u činjenici i potrebi usklađivanja odredbi ovog zakona s odredbama Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije jer su određene istovjetne stvari različito formulirane ili s manjim odstupanjima.

Pred zastupnicima se također našao i prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije u skraćenom postupku koji je isto tako usvojen.

Ministar unutarnjih poslova HBŽ-a je prezentirao i nacrt Zakon o javnim priredbama kojim je usvojen Zaključak kojim može poslužiti kao dobra osnova za izradu prijedloga zakona.

Skupština je isto tako dala suglasnosti na Financijski plan Zavoda za upošljavanje HBŽ za 2024. godinu, prijedlog Odluke o izvršavanju Financijskog plana Zavoda za upošljavanje HBŽ za 2024. godinu i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Program rada Zavoda za upošljavanje HBŽ za 2024. godinu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:45