StoryEditor
trg bana jelačića

Skup podrške u Zagrebu: Ukrajinci emotivno reagirali na himnu, veleposlanik plače

Piše desk  /  05.03.2022., 13:03h
Hrvatski helsinški odbort (HHO) organizator je prosvjeda protiv agresije Rusije na Ukrajinu koji je počeo u 12:30 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Njime se želi podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji deseti dan zaredom proživljava rusku agresiju.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak u najavi prosvjeda rekao je kako se ne smije zaboraviti što se događalo u Domovinskom ratu, naglasivši kako je Ukrajini potrebno iskazati podršku. A podršku iskazuju ljudi diljem svijeta, dok su u Rusiji prosvjedi zabranjeni, što su opravdali pandemijom koronavirusa.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. Bio je vidno emotivan te se rasplakao: "Danas stojim tu pred vama da kažem nekoliko bitnih riječi. Umjetnici znanstvenici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Europi?", govorio je Kirilič emotivno, dok su okupljeni pljeskom izražavali podršku.

Traži NATO i Europu da zatvore nebo nad Ukrajinom

"Taj krik je protiv napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To već nije rat, već genocid", nastavio je Kirilič: "Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Europu, svijet i NATO da zatvori nebo na Ukrajinom i tako spasi tisuće života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje."

Zahvalio je Hrvatskoj, vladi i premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Gaja, čime je želio poručiti kako su Hrvati i Ukrajinci povezani narodi. Nakon njegova govora, okupljeni građani uzvikivali su: "Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina."

Ukrajinski novinar Jevgen Stepenko na ukrajinskom jeziku obratio se okupljenima nakon što su na pozornici bili glumci Goran Navojec i Vedran Mlikota.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 20:43