StoryEditor

Škoti će biti teži od Čeha: Igraju nogomet u najvišoj brzini...

Piše D  /  20.06.2021., 08:06h

Ni dva dana nisu bila dovoljna da se pronađe nešto dobro u igri hrvatske reprezentacije u susretu s Češkom. U čemu je bit problema pitali su hrvatskog mladog trenera i videoanalitičara Marka Krnjića, piše Večernji.hr.

– Prije svega to je naša igra u obrani. To je jedini razlog dominacije Čeha. Prečesto smo bili neorganizirani. Igrači iz srednjeg bloka su u visoki presing izlazili pojedinačno ili u paru. Dakle, bez prave podrške suigrača.

Ono što karakterizira dobar visoki pritisak su usklađene kretnje grupe igrača u barem tri linije, a mi to nismo imali.

Puno se ističe da igrači nemaju energije?

– Glavni je razlog slaba koordinacija u obrani. Puno su puta dogodilo da Kramarić i Rebić pretrče velike udaljenosti u visokom presingu. Česi su iz toga lagano izlazili jer je naša sljedeća linija obrane bila jako daleko.

Tada protivnik dolazi na veliki prostor s igračem više i puno lakše ulazi u zadnju trećinu. Upravo tu dolazi do velike individualne potrošnje, jer s jednim neusklađenim presingom jako puno igrača mora zatvarati velike koridore, a to igrače umara i često je uzaludno. Taktička disciplina donosi priliku da igrači energiju koriste racionalnije.

Što je rješenje?

– Vrlo je jednostavno reći da nam treba više discipline i kompaktnosti u obrani. Zabrinjavajuće je što se nismo držali takvog plana igre u obrani. To moramo ispraviti, inače će nam utakmica sa Škotskom biti posljednja na Euru.

Koje su nam mogućnosti u napadu?

– Primjetan je određeni pomak. Čak i u prvom poluvremenu utakmice s Češkom vidjelo se da imamo dosta smislenog pozicioniranja u prostoru. Prvenstveno mislim na pozicije Kovačića, Modrića i Kramarića, koji su često bili u trokutu. Odnosno, bila je jasna ideja da se Kovačić spušta u prvu zonu, da bude graditelj igre, dok su se Modrić i Kramarić pozicionirali kao dvije osmice i tako nam olakšavali progresiju napada.

No, opet se ponovila identična pogreška, a to je uloga Rebića koji u poziciji središnjeg napadača, već tri poluvremena, ne može omogućiti zadržavanje lopte u zadnjoj trećini te na taj način dobiti vrijeme za priključivanje krilnih i veznih igrača u zonu završnice. Dodatni je minus u takvoj postavci to što tako gubimo Rebića i njegove velike kvalitete na krilnoj poziciji koja je njegova primarna pozicija.

Kako komentirate izostanak Brozovića?

– Svi znamo koliko je Brozović značajan u našoj igri. On je u pozicioniranju i kontroli centralne zone jedan od ponajboljih u svijetu. Isto tako, njegov izostanak možemo kategorizirati kao logičan, zato što je u utakmici protiv Engleza pokazao određene slabosti baš u tim segmentima u kojima je inače najbolji, ali i zbog činjenice da je bilo očekivano da ćemo protiv Češke dominirati u posjedu lopte s Kovačićem i Modrićem.

Očito je procijenjeno da će nam manje biti potreban taj segment koji Brozović sigurno donosi u obrani. Taj dio igre bio je O.K., solidno smo to kontrolirali gledamo li isključivo individualno, ali zbog već spomenutog kolektivnog problema u obrani možda je dojam nešto lošiji.

Zašto smo u drugom poluvremenu igrali bolje?

– Za to je ključan bio ulazak Petkovića koji je svojim pozicioniranjem, zadržavanjem lopte omogućio drugim igračima da imaju vremena za utrčavanje u dubinu. Tada smo postali opasni i stvarali smo šanse te konačno dominirali u posjedovanju lopte. Također, jasno je da Petković mora biti središnji napadač, a Rebić najviše može dati na krilu.

A kako protiv Škota?

– Prije svega, važno je naglasiti da je Škotska u našoj skupini stvorila iz igre, odnosno tranzicije, najviše šansi. U igri s Englezima stvorili su pet čistih šansi, protiv Čeha 7-8. Možemo očekivati silovitu, agresivnu i možda najbolju momčad u našoj skupini kada govorimo o brzoj tranziciji.

Oni igraju nogomet u najvišoj brzini. Škotska je dosada pretrčala najviše, a mi najmanje. No, ključan je intenzitet trke, a u tome su Škoti u vrhu. Oni će stati čvrsto u obrani u formaciji 5-3-2, a svoju priliku tražit će preko brzih bočnih igrača, posebice preko njihova glavnog igrača Robertsona.

Bit će opet ključne druge lopte, a u tome bi jako važan faktor naše igre mogao biti Brozović. U središnjoj zoni moraju igrati Petković ili Budimir, igrači koji nam mogu omogućiti da Škote kontinuiranim napadom držimo pod pritiskom – zaključio je Krnjić, piše Večernji.hr.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:08