StoryEditor

SKB MOSTAR: Uskoro natječaj za novu Kliniku za dječje bolesti

Piše D  /  28.11.2018., 05:11h

Nova zgrada Klinike za dječje bolesti SKB Mostar trebala je već biti završena. Umjesto toga, njezina izgradnja još nije ni počela. Za sve je kriva administracija, ali ovaj put ne ona u Bosni i Hercegovini, nego u Saudijskoj Arabiji. Naime, usporene procedure unutar Saudijskog fonda za razvitak Bosne i Hercegovine onemogućile su da realizacija ovoga projekta započne još prije dvije godine, piše Večernji list BiH. Ipak, u posljednjih nekoliko dana ostvareni su određeni pomaci i očekuje se kako će kreditor dati zeleno svjetlo za početak procedura. Kako nam je rekao ravnatelj SKB Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, prije dva tjedna tekst natječaja za izgradnju nove zgrade Klinike za dječje bolesti predan je predstavnicima spomenutog fonda, a oni su obećali u roku od tri tjedna dostaviti odgovor.

- Očekujemo kako ćemo u idućih desetak dana dobiti odobrenje i objaviti spomenuti natječaj. Samostalno ne smijemo objaviti ni jedan natječaj, nego oni svaki prvo moraju prekontrolirati i ako odobre tekst, onda ga se može objaviti. To su neki od uvjeta koji su nam postavljeni kako bismo dobili ova sredstva i ta pravila moramo poštovati - rekao nam je Kvesić. On se nada kako ovaj put više neće biti odugovlačenja i kako će sve krenuti dinamikom koja je nedavno dogovorena s kreditorom. To bi značilo kako bi radovi trebali krenuti na proljeće jer će biti potrebno nekoliko mjeseci da se procedure natječaja provedu i okončaju. - Državne institucije sve su završile, ugovor je potpisan na svim razinama vlasti i vrijeme je da se konačno krene s projektom. Nadam se početku radova na proljeće, a to bi značilo kako bi zgrada bila useljiva tijekom 2020. godine. Trenutačna zgrada Pedijatrije ne odgovara potrebama djece i mi smo toga duboko svjesni.

Zato želimo ovaj projekt što prije okončati i stvoriti daleko bolje uvjete za liječenje naših malih pacijenata, nego što je to sada slučaj - zaključio je Kvesić i dodao kako će izgradnjom ove zgrade biti riješeno pitanje smještaja Klinike za dječje bolesti SKB Mostar najmanje idućih 50 godina. Cjelokupno zaduženje koje se uzima kroz ovaj kreditni paket je 32 milijuna maraka. Od ukupnog iznosa za izgradnju dječje klinike izdvojit će se 19,2 milijuna maraka, za izgradnju, obnovu i opremanje odjela u RMC “Dr. Safet Mujić” Mostar 9,6 milijuna maraka, a za izgradnju i obnovu odjela te nabavu računalne i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic 3,2 milijuna maraka. Upravo je izgradnja ove klinike posljednji veliki projekt u bolnici u Mostaru koji će imati veliki značaj za pacijente. Izgradnjom novog objekta stvorit će se pretpostavke za daljnji napredak ove grane medicine, educiranje novih mladih stručnjaka, a sve u cilju uspješnijeg liječenja djece.

Treba spomenuti kako ovaj projekt nisu zaustavila ni dugovanja s kojima SKB Mostar muku muči, a ravnatelj Kvesić je poručio kako je njegov zadatak napraviti što kvalitetniju bolnicu i uslugu za pacijente, a na vlasnicima je procijeniti mogu li pratiti ovaj tempo razvoja medicine na ovim prostorima. - piše Večernji list BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:57