StoryEditor

Skandal u Beogradu: Na otvaranju izložbe "Duša Srebrenice" okupljeni skandirali "Ratko Mladić"

Piše D  /  03.07.2021., 09:07h

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava, javlja N1 Srbija.

Oni su kasnije pokušali da Endžio HAB-u priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu također zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i “Srebrenica nije genocid” i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izuzev provokativnog skandiranja, dosad nije bilo nikakvih incidenata. Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje prosvjeduju protiv održavanja izložbe.

Organizator izložbe “Duša Srebrenice” je Inicijative mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tijekom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Izložba će u Endžio HAB-u biti otvorena do 13. srpnja, svakog dana od 13 do 19 sati.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:14