StoryEditor
‘neprijateljska politika‘

Sjeverna Koreja: Pelosi je najteži razarač međunarodnog mira i stabilnosti

Piše fena  /  06.08.2022., 12:29h

Sjeverna Koreja u subotu je nazvala predsjedateljicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi “najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti", optužujući je za poticanje antisjevernokorejskog raspoloženja u provociranje Kine zbog njene azijske turneje u ovom tjednu.

Pelosi je otputovala u Južnu Koreju nakon što je posjetila Tajvan, što je nagnalo Kinu da pokrene vojne vježbe među kojima su ispaljivanja raketa u vodama u blizini samoupravnog otoka. Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija koji će anektirati i silom ako bude neophodno.

Tijekom posjeta Južnoj Koreji, Pelosi je posjetila graničnu regiju sa Sjevernom Korejom i raspravljala o nuklearnom programu Sjevera s predsjedateljem južnokorejske Narodne skupštine Kim Jin Pyom. Sudeći po Kimu, dvije strane usuglasile su se da podrže napore svojih vlada na denuklearizaciji i miru na Korejskom poluotoku i diplomaciji.

U subotu je Jo Yong Sam, generalni direktor odjela za odnose s javnošću u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova, osudio Pelosi zbog njenog posjeta granici i razgovora o odvraćanju Sjeverne Koreje.

Pelosi, koja se našla pod mnoštvom kritika Kine zbog razaranja regionalnog mira i stabilnosti posjetom Tajvanu, potaknula je “atmosferu konfrontacije” sa Sjevernom Korejom tijekom boravka na Jugu, navodi Jo u priopćenju koje su prenijeli državni mediji.

Nazivajući Pelosi “najtežim razaračem međunarodnog mira i stabilnosti”, Jo tvrdi da je ponašanje Pelosi u Južnoj Koreji jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bidenove administracije prema Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 12:29