StoryEditor

Sjeverna Koreja obustavila planove o vojnoj akcji protiv Južne, no ‘odluka nije konačna‘

Piše D  /  24.06.2020., 10:06h

Uslijed rastućih tenzija između Pjongjanga i Seula proteklih tjedana, Sjeverna Koreja zaprijetila je da će pokrenuti vojne vježbe na svojoj strani granice i poslati vojnike u područja koja su prethodnno bila zajednička za turizam i industriju.

No vojna komisija Pjongjanga "pomno je razmotrila situaciju" i suspendirala "vojne planove" tijekom vojnog sastanka koji se videokonferencijom održao u utorak, prema korejskoj središnjoj novinskoj agenciji (KCNA).

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un predsjedavao je preliminarnim sastankom u utorak, a na dnevnom redu su bile "glavne vojne strategije".

Nije jasno što je potaknulo tu odluku.

Načelnik južnokorejskog stožera naglasio je da to možda nije konačna odluka Pjongjanga budući da je donesena tijekom preliminarnog sastanka, izvijestila je novinska agencija Yonhap. Dužnosnik je rekao da "pomno prati sjevernokorejske vojne poteze dok u isto vrijeme zadržava čvrst i spreman stav", citirao ga je Yonhap.

Tenzije se gomilaju u svađi zbog letaka koje su južnokorejski aktivisti distribuirali s porukama Sjevernokorejcima da zbace komunističko vodstvo. Skupina predvođena Park Sang-hakom, koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje 2000., objavila je da je poslala balone s tisućama letaka protiv Kim Jong Una.

Nakon prekida svih komunikacijskih mreža s Južnom Korejom, Sjeverna Koreja raznijela je zajednički, odnedavno nekorišteni Ured za vezu na svojoj strani granice prošli tjedan, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 17:38