StoryEditor
komentar

Sitarski: Obeshrabruje to što su besmislenu Deklaraciju SDA podržali zastupnici SDP-a

Piše desk  /  07.04.2023., 18:48h

Zastupnički dom Federalnog parlamenta koji je razmatrao informaciju o imenovanju Vlade FBiH, kasno sinoć na kraju zasjedanja usvojio je čak dvije Deklaracije i jedan zaključak. Iako je jučer istekao rok za potvrđivanje Federalne vlade ona nije potvrđena jer se s odlukom o imenovanju koju je potpisala predsjednica FBiH Lidija Bradara i supotpisao potpredsjednik FBiH nije suglasio drugi dopredsjednik FBiH SDA-ov Refik Lendo.

Zastupnički dom s 52 glasa za usvojio je Deklaraciju koju su predložili zastupnici HDZ BiH i Osmorke, koji čine većinu u Parlamentu a kojom se apelira na sve sudionike da se što prije iznađe rješenje za formiranje Vlade FBiH. Zanimljivo je, mežutim da je usvojena i Deklaracija oprbene SDA, koju je podržao SDP koji je dio vladajuće većine, o neprihvaćanju intervencije OHR-a, kao i zaključak stranaka, koji su, također dio “Osmorke” da ustavno povjerenstvo Doma ptredložio izmjene Ustava koje bi omogućile izbor Vlade FBiH

- Bilo je očekivano usvajanje zaključka vladajućih stranaka s državne razine kojim se izražava opredjeljenje za što hitnije formiranje nove Vlade FBiH i pozivaju se svi sudionici u tom procesu da pronađu brzo rješenje. Zastupnički dom Parlamenta FBiH naprosto u ovoj situaciji i u ovom trenutku ništa više i nije mogao učiniti, kaže za Hrvatski Medijski Servis stručni suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski.

Usvajanje zaključka koji su predložili SBiH i NES, kojim Zastupnički dom zadužuje Ustavno povjerenstvo da „(…) razmotri postojeći ustavni sustav i inicira usklađivanje, izmjenu ili dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH (…)“, te da time praktično krene u pravcu osporavanja, Schmidtovih amandmana“, na žalost, po mišljenju sugovornika HMS-a svjedoči o još uvijek postojećem konsenzusu gotovo svih stranaka sa središnjicom u Sarajevu da posljednje izmjene treba poništiti i modelirati Ustav FBiH na način koji bi relativizirao i minimizirao politički subjektivitet konstitutivnih naroda oličen u njihovim legitimno izabranim klubovima, te time ugroziti njihovu jednakopravnost.

Ovaj zaključak, napominje Sitarski, nema nikakve šanse za usvajanje u Domu naroda, to jest u sadašnjem sazivu Kluba Hrvata, te je njegov značaj isključivo manifestacijske prirode, ali zlokobno podsjeća na prave namjere mnogih političkih aktera.

Još je lošija, kaže Sitarski. poruka poslana usvajanjem deklaracije koju je predložila SDA, a kojom se osuđuju, inače nepostojeći, „prijedlog OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces“ i „kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili izvan BiH, čiji je cilj da imaju uspostavu sustava etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države BiH“.

-Ova je deklaracija posve besmislena, obzirom da je posljednjom intervencijom OHR-a upravo ublažena diskriminacija kroz izborni proces, jer je, doduše nedovoljno, povećana reprezentativnost i legitimnost klubova u federalnom Domu naroda, te je donekle ublažena mogućnost etno-teritorijalne supremacije nad Hrvatima u FBiH i njihovog protuustavnog obespravljenja kao malobrojnijeg konstitutivnog naroda u tom entitetu, kaže Sitarski za HMS.

Usvajanje te deklaracije, ističe sugovornik HMS-a obeshrabruje posebice zato što je za nju glasovao i SDP kao najsnažnija stranka Osmorke, ali donekle ohrabruje barem uzdržan stav NiP-a. Deklaracija, također, napominje, ne može imati nikakvog utjecaja na izmjene normativnog okvira FBiH i BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:38