Predstavnici sindikata srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i županijski ministar obrazovanja Rašid Hadžović potpisali su u četvrtak u Mostaru Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNŽ.IVAN ROZIć - Fena
StoryEditor
mostar

Sindikati obrazovanja: Vlada HNŽ-a kupuje vrijeme

Piše fena  /  22.02.2024., 15:41h

Predsjednici sindikata obrazovanja koji djeluju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), nakon prosvjedne šetnje održane u utorak, oglasili su priopćenjem za javnost u kome su odgovorili na tvrdnje koje je u svom priopćenju iznio županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnan Velagić.

Ministar je u svom priopćenju demantirao ranije navode da su članovi sindikalnih organizacija bili izloženi pritiscima zbog organizacije prosvjedne šetnje, međutim sindikalisti su ponovili kako je pritisaka itekako bilo.

„Pojedini su direktori po zbornicama širili priču kako je štrajk nelegalan te da nisu ispoštovane procedure. Zna se šta se u tom slučaju radi. Poslodavac se obrati sudu i sud presudi je li štrajk zakonit ili ne. Međutim, nije bilo obraćanja sudu nego se po zbornicama širila takva priča. Šta je to nego pritisak?“, poručili su sindikati.

Komentirajući razgovore s predstavnicima Vlade HNŽ-a, odnosno njihov izostanak, sindikalisti su podsjetili da su odmah po stupanju na dužnost novog ministra uputili dopis u kome su zatražili sastanak.

„Trebalo mu je mjesec dana da nas pozove. Kad smo mu rekli da je naš zahtjev povećanje plaće 15 posto, odgovorio je da novca nema. Nato smo mu rekli da mi u tom slučaju idemo u prosvjede i štrajk, a on je uvrijeđeno rekao da nije očekivao da ćemo mu odmah na prvom sastanku prijetiti. Rekli su nam da novca nema i da ćemo na kraju prvog mjeseca 2024. moći usporediti priljev sredstava i usporediti ga s onim iz prvoga mjeseca 2023. te tada reagirati“, navode predsjednici sindikata.

U priopćenju dalje stoji kako je u siječnju ove godine priljev sredstava bio veći za 10 posto, no predstavnici Vlade HNŽ-a kazali su kako sada treba čekati kraj četvrtoga mjeseca kad će biti pravi pokazatelji, a takvo ponašanje, smatraju u sindikatima obrazovanja, je ništa drugo nego kupovina vremena.

„Svaki naš štrajk i prosvjed smo uredno najavili i protokolirali Vladi, i ministru obrazovanja i MUP-u, i s našim su zahtjevima itekako dobro svi upoznati. Napominjemo da su u skoro svim županijama/kantonima postignuti dogovori oko povećanja plaća, osim kod nas. Kako to da samo kod nas nema novca ili možda nema za obrazovanje, a za sve drugo ima? Još jednom, ovaj put javno, ponavljamo da smo mi uvijek spremni za dijalog i civilizacijsko kompromisno rješenje. Ukoliko poziv izostane mi nastavljamo s našim aktivnostima“, stoji u zajedničkom priopćenju za javnost koji potpisuju predsjednici sindikata obrazovanja koji djeluju u HNŽ-u.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 19:53