StoryEditor
pressing

Silajdžić: Ovo je finale, ovim pregovorima se završava rat u BiH

Piše desk  /  25.11.2021., 08:47h
Haris Silajdžić, nekadašnji bošnjački član Predsjedništva, u emisiji Pressing na N1 kazao da se u Bosni i Hercegovini odvijaju pregovori međunarodnih i domaćih predstavnika te da bi oni mogli zapravo odrediti budućnost zemlje.

Silajdžić kaže da “fašističko orgijanje” u BiH u početku nije, privuklo pažnju, nešto kasnije jest. Međutim, danas se, kako kaže, doživljava nastavak iste politike jer ponovo nije u fokusu ta činjenica.

“Ovim pregovorima sada se završava rat. On je trajao sve vrijeme. Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome. Mi smo sada u ambijentu prisile, secesije, plašenja i odgovor međunarodne zajednice nije adekvatan i oni podliježu tom pritisku. Došlo se do raspodjele države i drugih razina  vlasti. Pri tome će se fokusirati na imovinu i njeno upravljanje, uključujući imovinu SFR Jugoslavije, socijalističke Republike BiH, javna dobra poput rijeka, dobra od općeg interesa poput šuma, poljoprivrednog zemljišta upravo onih koji su bili predmetom rješavanja u Ustavnom sudu BiH”, naglasio je Silajdžić.

Komentirao je lobiranje za političara u inozemstvu dok traje najveća politička kriza u BiH.

“Pa ili nisu svjesni ili ih nije briga. Dakle, mi smo u jednoj ozbiljnoj situaciji, ovo je finale. Što se bude događalo s ovim razgovorima i timovima odredit će budućnost BiH za 30, 40 ili više godina. Jer sada nema spomena o presudama Haškog tribunala gdje je gotovo cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske osuđeno na duge ili doživotne kazne zatvora. Taj sud je uradio svoj posao, ali se danas to ne spominje da bi se moglo razgovarati o problemima u BiH i izdvojiti je iz povijesnog konteksta jer im smeta država”, poručio je Silajdžić.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 09:16