StoryEditor
ruski utjecaj?

Sigurnosni stručnjak: Dojave o bombama u BiH mogu biti povezane s ratom u Ukrajini

Piše desk  /  25.05.2022., 14:24h

Nekoliko objekata u Sarajevu je danas evakuirano zbog dojava o bombama, a stručnjak za sigurnost Safet Mušić smatra da u ovakvoj situaciji ne treba isključiti da je to povezano s ratom u Ukrajini.

Mušić, suradnik Taktičkog instituta za sigurnost u Londonu, ne želi davati egzaktne procjene, no kaže da bi dojave o bombama mogle biti vezane za direktan i indirektan ruski utjecaj u regiji.

"Najprije su zabilježene dojave o postavljenim bombama u avionima na letu iz Beograda za Moskvu, zatim se proširilo na trgovačke centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila prema Crnoj Gori, a evo sada i u BiH. Uglavnom, to su države u kojima je prisutan ruski utjecaj, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već su postojale informacije da su provodili te operacije od Krima do Balkana. Tako da njima nije problem angažirati posrednike ili mreže, pa da i preko trećih zemalja djeluju i izazivaju osjećaj nesigurnosti, a ljudi su najosjetljiviji kad su u pitanju djeca. Dakle, ne može se isključiti veza Rusije i utjecaja prema Zapadnom Balkanu s nekim događajima koji utječu na stanje opće sigurnosti", rekao je Mušić za Avaz.

"NATO nam je dao informaciju da se očekuju kibernetički napadi na BiH"

Sigurnosni stručnjak podsjeća da je i prije bilo sličnih dojava, ali da su se njima uglavnom koristili kriminalci kako bi odgodili suđenja.

"Prema informacijama iz medija, mi smo prije 15 dana dobili informaciju od NATO-a da se očekuju kibernetički napadi na BiH. Zbog toga sve ovo povezujem s ukupnom situacijom", govori Mušić.

Mušić preporučuje da se zabrani kupovina prepaid kartica za mobitele bez osobne iskaznice. Riječ je o mjeri koja je uvedena u pojedinim europskim državama nakon terorističkih napada. 

"Vidio sam da su u Srbiji dojave stizale mailom. Tu se uglavnom koristi protonmail, koji je malo zaštićeniji, koji ima jaču enkripciju. Dakle, početak bi bio da se zaustavi trend dojava putem telefona, a onda jačati kibernetičku zaštitu. Problem je što je BiH jedina država na Balkanu koja nema strategiju za borbu protiv kibernetičkih prijetnji. Ako se ove procjene pokažu točnima i ako dođemo do dokaza, na osnovu sporazuma o partnerstvu imamo mogućnost tražiti pomoć NATO-a", kazao je Mušić za Avaz.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:40