StoryEditor
obraćanje medijima

Šef Vojnog komiteta NATO-a u Sarajevu: "Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine, Putin želi snagom sile uništiti snagu zakona"

Piše desk  /  19.07.2022., 11:11h

Šef Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer danas je u Sarajevu poručio da njegov posjet BiH dolazi u trenutku kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom.

"Rat Putina je pokušaj da se uništi snaga zakona zakonom sile. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, na sustavu zasnovanom na suverenim državama koje imaju pravo odrediti sami svoju sudbinu. Sustav u kojem se konflikti rješavaju na miran način i gdje se vladavina prava primjenjuje na sve je napadnut, a na svim slobodnim državama svijeta je da ga zaštite", rekao je Bauer, prenosi Klix.ba.

"Rat u Ukrajini ima globalne posljedice, uključujući i zapadni Balkan. Na NATO summitu u Madridu smo dogovorili jaču podršku za zemlje partnere, naprimjer izradom novog paketa obrambene sigurnosti, modernizacijom sigurnosnih i obrambenih struktura", dodao je.

Bauer je rekao da je prisustvo NATO-a u Sarajevu i podrška misiji EUFOR-a Althea pokazatelj predanosti Bosni i Hercegovini.

"Imamo uzajamnu korist koja je zasnovana na poštivanju i suradnji. Sigurnost Bosne i Hercegovine je ključna za sigurnost zapadnog Balkana i Europe. Moj posjet je s ciljem da bolje shvatim izazove s kojim se suočava BiH, kao i snagu i sposobnosti Oružanih snaga BiH", zaključio je.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 16:01