05.04.2022., Zagreb - Povodom 30. godisnjice americko - hrvatskih diplomatsko gospodarskih odnosa u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb se odrzava U.S. - Croatia Forum. Panel: Security and International RelationsIGOR SOBAN/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
Hrvatsko-američki forum

Šef SOA-e: SAD je znao točno kada će Rusi napasti Ukrajinu i to je podijelio s nama

Piše hina  /  05.04.2022., 11:48h
Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti, a to je podijelila s Hrvatskom, kazao je na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.

Markić je kazao da se u veljači u Münchenu razgovaralo o mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu, ali da "nitko nije očekivao ovaj sukob" osim SAD-a.

Referirajući se na superiornost američkih obavještajnih podataka, Markić je istaknuo kako "jedan časnik američke obavještajne službe nije samo rekao da će se to dogoditi nego i kada".

"SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga", istaknuo je Markić.

"Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to", napomenuo je Markić dodavši kako taj slučaj, između ostalog, "dokazuje korist suradnje (sa SAD-om) za nas".

Markić je sudjelovao na panelu Sigurnost i vanjska politika u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika, te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtonskom trustu mozgova Center for European Policy Analysis (CEPA).

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:36