StoryEditor
sigurnosna situacija

Šef hrvatskih obavještajaca o eventualnom sukobu u BiH: "Za tango u BiH nije potrebno dvoje, nego troje"

Piše desk  /  09.03.2022., 21:50h
Daniel Markić u razgovoru je otkrio što kažu obavještajni podaci o Putinovim namjerama, ali i hrvatskim dragovoljcima na ukrajinskom ratištu te što se radi na zamrzavanju ruske imovine u Hrvatskoj.

"SOA prati stanje u Ukrajini i izvještava državni vrh", rekao je Markić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

"Ministarstvo vanjskih poslova čini sve za povratak naših državljana, ali i mi smo u potpori, naravno. Tamo ih je vrlo mali broj. Ne žele otići, ne samo Hrvati nego i drugi državljani EU. Smatraju da je Ukrajina njihov dom i žele ostati."

Markić je kazao da vjeruje kako Hrvati u Rusiji nisu ugroženi. "Vidimo da se u sklopu njihovih izvještavanja o problemima koje EU ima, recimo za naftu ili plin, pokazuju slike iz Hrvatske."

O hrvatskim dragovoljcima u Ukrajini je rekao da ih je vrlo malo. "Ni približno onaj broj kojim se baratalo od 200 i više. Hrvatska ne organizira odlazak niti potiče. To je stvar osobnog izbora. I ako dozvolite osobnu primjedbu - kao čovjek koji je nekad napustio zemlju u kojoj se rodio da bi se priključio Oružanim snagama države koju nije poznavao i borbenoj jedinici kao tinejdžer - preporučio bih svima da dobro razmisle prije odlaska. Oni su u velikoj opasnosti, a znamo i da su s ruske strane najavili da potencijalni tretman prema zarobljenicima stranim državljanima u Ukrajini neće biti dobar", objasnio je.

Republika Hrvatska je na Putinovom popisu neprijateljskih država. "Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, ne bojimo se takvih prijetnji i vrlo smo odlučni, kao i prije, imati vlastitu politiku."

Odgovorio je i na pitanje što misli, do koje mjere je Putin spreman ići te što kažu obavještajni podaci. "Određene službe, ne iz Europske unije, imale su točna saznanja što se moglo dogoditi u Ukrajini, a moram priznati da u svom profesionalnom životu nisam to nikad doživio. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik Putin spreman ići daleko.

Pitanje je kako će Zapad odgovoriti, rekao je: "Vidite da se NATO organizira. Nije vrijeme za paniku, ali mislim da moramo sve to ozbiljno sagledavati. Uvjeren sam da će Putin izgubiti ovu bitku, koliko će to trajati, samo je pitanje, a prve žrtve će biti ukrajinska djeca, žene i muškarci. Sankcije će ga u jednom trenutku zaustaviti, samo je pitanje kad."

No može li stanje kakvo je sada u BiH eskalirati u oružani sukob? "Pratimo reakcije političkog vrha i u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Ona specifičnost za BiH nije kao za tango, za tango treba dvoje, za BiH troje", rekao je.

EUFOR je pojačao snage, održavaju se vojne vježbe, ali koji su faktori destabilizacije? "S obzirom na žestok sukob kojem svjedočimo u Ukrajini, Međunarodna zajednica se ne želi baviti drugim sporednim pitanjima, pa tako na ovaj način šalje poruke da neće trpjeti ako nešto počne u regiji", objasnio je Markić.

Je li bilo podataka o proruskim pokušajima? "Nećemo negirati utjecaj Rusije na tzv. Zapadnom Balkanu, u Srbiji ili Republici Srpskoj. Te su nam činjenice poznate i o tome izvješćujemo državni vrh. Nije bilo incidenata", dodao je te rekao da je SOA uključena u priču oko zamrzavanja imovine. "U svemu tome nećemo neselektivno bombardirati i pravne i fizičke osobe ruskog podrijetla. Sagledavat ćemo sve i odluke će biti donesene. Nažalost, te odluke neće sutra promijeniti tijek rata", komentirao je.

Novi ministar graditeljstva Ivan Paladina je također poslovao s Rusima - je li prije njegovog izbora trebalo napraviti sigurnosnu provjeru? "Sigurnosne provjere za ministre se ne rade. To što je radio u prijašnjem životu kao menadžer, pa i s Rusima, nije nužno kazneno djelo unaprijed. Svi ti ljudi koji su postali ministri imali su život i prije i poslije. Postoje pravne regulative koje to omogućuju i očekujem da će to biti sve dobro", zaključio je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:24