StoryEditor
upozorenje

Šef europske diplomacije: Bliski istok svaki trenutak može eksplodirati

Piše hina  /  03.02.2024., 16:45h

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u subotu je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu upozorio na mogućnost daljnje eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon osvetničkih američkih napada na proiranske milicije u Iraku i Siriji.

"Bliski istok je kotao koji svaki trenutak može eksplodirati. I ne treba zaboraviti na napade i na libanonskoj granici, sjevernoj i južnoj, na napade u Siriji, na napade u Iraku i one u Crvenom moru", rekao je Borrell.

Pritom je mislio na američku odmazdu za napade Hutista i pripadnika ostalih milicija, koje u regiji podržava Iran.

"Zato smo se odlučili za pomorsku misiju i zato pozivamo sve strane da pokušaju izbjeći eskalaciju sukoba", rekao je Borell na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Aludirao je na dogovorenu vojnu operaciju čija je svrha zajamčiti plovidbu trgovačkih brodova Crvenim morem i zaustaviti napade Hutista iz Jemena na brodove. Borrell je sve strane pozvao da pokušaju izbjeći eskalaciju sukoba, nekoliko dana nakon napada proiranskih milicija na američke vojnike u Jordanu.

Američke zračne snage su tijekom noći na taj napad odgovorile protunapadom na više desetaka ciljeva u Iranu i Siriji. Napadnuti su zapovjedni centri, obavještajne lokacije i skladišta oružja za koje se vjeruje da ih koristi iranska revolucionarna garda i pridružene im milicije.

"Posljednjih smo tjedana svjedočili napadima na američke baze. Ondje su živote izgubili brojni američki državljani. To je bilo neodgovorno", komentirala je na sastanku ministara njemačka državna ministrica za Europu Anna Lührmann.

Pojasnila je da je Washington reagirao kako bi spriječio ponovne napade te je kazala da su Sjedinjene Države jasno dale do znanja da ne žele eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib bila je puno kritičnija od svoje kolegice. Ona je kazala da postoji realan rizik od eskalacije bliskoistočne krize.

"Iranski saveznici već se mjesecima i godinama igraju vatrom i sada ih ona uništava", komentirao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:34