StoryEditor

SDP: "Vlada FBiH mora spriječiti financiranje paradržavnih projekata poput RTV Herceg-Bosne"

Piše D  /  03.07.2021., 04:07h

Kako su naveli iz SDP-a BiH, financiranje ovakvog projekta predstavlja pokušaj zloupotrebe javnog preduzeća koje je u vlasništvu svih građana FBiH u svrhu financiranja preduzeća bliskih HDZ-u koji kroz svoje promoviraju neustavne kategorije.

"Jasno je da HDZ i ovim putem igra na emocije i na priču o hrvatskim interesima kako bi omogućio financiranje projekta u vlasništvu uske interesne skupine i njihovo bogaćenje. Međutim, Vlada FBiH ima ustavnu obavezu da spriječi ovakvu jasnu, javnu uzurpaciju javnih resursa za financiranje parasistemskih aktivnosti", navode iz SDP-a.

Također, pozvali su pravosuđe da reagira brzo i energično kako bi se spriječilo rušenje pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

"Ovaj čin koji po svim svojim elementima ima odlike propalog projekta uspostave samouprave, čiji su akteri osuđeni na zatvorske kazne, također mora dobiti svoj sudski epilog. Pravosuđe mora reagirati brzo i energično i spriječiti i sankcionirati novo rušenje pravnog poretka", priopćeno je.

Osim toga, naglasili su kako ovakvi projekti predstavljaju rušenje ustavnog poretka FBiH.

"Činjenica da je ovaj neustavni dogovor najavljen putem nevladine udruge HNS koja se promiče u nositelja aktivnosti stavljanja javnog poduzeća u funkciju jedne političke i interesne grupacije nije ništa drugo osim rušenje ustavnog poretka Federacije BiH", navodi se u priopćenju.

Na kraju, iz SDP-a su pozvali premijera FBiH Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu javnih preduzeća.

"SDP BiH zato traži od SDA-ovog premijera Fadila Novalića da spriječi zloupotrebu preduzeća pod upravom Vlade FBiH, a od državnog tužiteljstva tražimo da odmah pokrene aktivnosti na identificiranju i procesuiranju svih uključenih u pokušaj uzurpacije javnih poduzeća za financiranje vaninstitucionalnog, neustavnog djelovanja", stoji u zaključku priopćenja SDP-a Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:47