StoryEditor

SDA želi koaliciju s SDP-om, ujedinjuje ih želja za dekonstitutiranjem Hrvata

Piše D  /  16.10.2018., 02:10h

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Safet Softić izjavio je kako nije isključena koalicija SDA, SDP-a i DF-a na razinama FBiH i BiH.

"Ipak, još uvijek nisu utvrđeni svi rezultati izbora, pa su i dalje moguća određena pomjeranja u broju zastupnika i na državnom i na federalnom nivou. A kada se sve to zbroji, vidi točno stanje i napravi presjek, tek onda na red dolaze ozbiljni razgovori o formiranju koalicija", rekao je Softić.
 
Napominje kako su Bosni i Hercegovini potrebne stabilne i široke koalicije, što je moguće šire.
 
"U tom smislu i koalicija SDA-SDP-DF nije po mom mišljenju isključena. Naravno, to ovisi i o volji drugih stranaka. Vidjet ćemo kako će se sve to razvijati", izjavio je dužnosnik SDA za Vijesti.ba. 

Brzo je stiagao i odgovor iz SDP-a. Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović rekao je kako vlast mora biti formirana odmah nakon proglašavanja rezultata. 

"Najveća odgovornost za to je na onima koji misle da su pobijedili i ohrabrujem ih da što prije krenu u razgovore. SDP nema nikakav dogovor sa SDA i ne vidim prostora da ga i bude", izjavio je Magazinović.

Ipak, da bi moglo doći do svebošnjačke koalicije kojoj bi temelj bio u antihrvatskoj politici da se naslutiti i iz stavova dvojice dužnosnika o izmjenama Izbornoga zakona. 

"Nijedna vrsta ucjene nije poželjna u našem političkom životu i s te strane bi gospodin Čović, kao i svaki građanin BiH, trebao da prihvati izborni rezultat onakav kakav jeste. Volju (bošnjačkog?) naroda treba poštovati kakva god ona bila i u tom smislu nitko nema pravo ucjenjivati formiranje vlasti bilo kakvim uvjetima. Naravno, sve stranke imaju svoje programe i poglede na političku zbilju u BiH, ali nitko nema pravo praviti blokade u našem društvu", rekao je Softić.
 
Magazinović je pak između redova osudio mogućnost sklapanja dogovora između SDA i HDZ-a. 

"Onoliko koliko se dopusti Čoviću, on toliko daleko i ide. Pošto mu je SDA protekli mandat dopustila sve, ali baš sve, njegove posljednje izjave niti čude, niti iznenađuju. Najbolje je da visoke stranačke delegacije SDA i HDZ sjednu i riješe problem", izjavio je Magazinović.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako je preduvjet za uspostavu vlasti izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:38