StoryEditor

SDA se "odrekla" Debevca, ali ne i Osmice: Zašto je važna odbrana kompromitiranog kadra

Piše desk  /  18.01.2024., 13:27h

Iako se iz vrha SDA nisu mogle čuti izjave prvih dana nakon uhićenja sada već suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice zbog ilegalnih prisluškivanja, sada se već sve vratilo na staro, prenosi Avaz.

Prvih dana nakon uhićenja je očito u SDA čekana direktiva vrha stranke kako se ponašati o pitanju uhićenih, pa nije bilo reakcija, što su im čak zamjerili i njihovi internet jurišnici, koji su očekivali zaštitu Osmana Mehmedagića Osmice. Tada je počelo optuživanje da Sebija Izetbegović, pa čak i njena kćerka, upravljaju brojnim procesima u stranci, iako su ranije bile miljenice.

Ipak, bura se smirila nakon sjednice Predsjedništva SDA, kada je pružena podrška kompromitiranom Mehmedagiću, dok se u usta nije uzimao također njihov dugogodišnji jedan od omiljenih sudaca Ranko Debevec, čime se poslala jasna poruka da su njega pustili niz vodu.

Vjerojatno je procjena stranke da Debevcu kao prvoosumnjičenom nema pomoći, dok vjeruju da za Mehmedagića ima nade. Također, nije tajna da je Mehmedagić direktno povezan s pojedincima iz vrha stranke, koji očito strahuju da bi istraga Tužiteljstva BiH mogla dovesti i do njih.

Teško je povjerovati da je Mehmedagić inzistirao na brojnim prisluškivanjima samo iz vlastitog zadovoljstva, bez nekog posebnog cilja, pa je jasno da bi se moglo doći i do nalogodavaca. Zbog toga je bilo važno da se kaže da je riječ o "kompromitiranom procesu".

No, branjenjem Mehmedagića ova stranka je još jednom odlučila da ne izlazi iz velikog gliba u koji je davno ušla s branjenjem Fadil Novalića i brojnih drugih kompromitiranih kadrova.

Princip isti

Princip se godinama ne mijenja i već se unaprijed zna na koji način će se braniti ljudi koji imaju probleme sa zakonom, a to je narodski rečeno „miješanjem krušaka i jabuka“, što pokazuje i jučerašnje saopćenje.

Ne nudi niti jedan dokaz da je kompromitiran kadar, zapravo, radio sve u skladu sa zakonom, nego se samo govori da je riječ o poštenom čovjeku, govori se o njegovim ratnim zaslugama te tako pokušava amnestirati za sve loše što je uradio.

Na drugoj strani, govori se o tome da je procesuiranje ratnih zločina na lošem nivou, što je istina, ali nikako ne treba biti opravdanje za koruptivne radnje njihovih kadrova, koje su ciljano postavljali na najviše funkcije.

Tako se pokušava ući u jednu opasnu politiku „vaganja“ broja optuženih i presuđenih prema njihovoj nacionalnosti, aludirajući da je najviše Bošnjaka, što je i sasvim logično, jer Bošnjaci su najbrojniji narod u državi te, prema zadnjem popisu iz 2013. godine, čine 50,1 posto stanovništa. 

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 16:00