StoryEditor
HARIS ŠABANOVIĆ

SDA-ovac pozdravio Schmidtovu odluku pa se okomio na Trojku: Nemaju kapacitet oduprijeti se HDZ-u, počeli su pričati na hrvatskom

Piše Desk  /  26.03.2024., 18:48h

Parlament ne radi, od njega u ovom trenutku ne očekujem ništa, to je brutalno za građane BiH. To tijelo bi trebalo da zasjeda sedmično, koliko je problema. Neće se taj amandman usvojiti zato što to HDZ-u nije u interesu da se usvoji. A svaki naredni korak zavisi od toga što HDZ želi. Ne vidim da predstavnici Trojke imaju imalo kapaciteta da se odupru zahtjevima HDZ-a, čak su počeli da govore na hrvatskom – više nema kantona, sad su županije, kaže zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH Haris Šabanović.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH Haris Šabanović gostujući u emisiji Rezime Federalne televizije pozdravio je odluku visokog predstavnika kojom je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH. Kaže da je odluku trebalo donijeti mnogo ranije. 

"Bilo bi jednostavnije da je većina prihvatila prijedlog SDA, ne bi nam trebala Schmidtova reakcija" 

„Bilo bi jednostavnije da je ovo urađeno prije nekoliko mjeseci kada je SDA jedan gotov zakon predložila državnom parlamentu, prošao je Zastupnički dom, a nije Dom naroda, i ne bi nam trebala ova reakcija Christiana Schmidta. Samo je trebala vladajuća većina da kaže da se slaže s onim što je SDA predložila, nemoguće da njima bude nešto dobro što SDA predlaže. Ljepše bi bilo da su se domaći lideri dogovorili, pogotovo pred 21. ožujka. Jako bitan je integritet izbornog procesa, ali to će se, nažalost, pokazati tek 2026. Vidio sam da se radi o pilot projektu ove godine. Mislim da će izbori 2026. pokazati puno drugačiju ‘krvnu sliku‘ demokracije“, kazao je Šabanović.

"Najave izbornog zakona RS-a nova kriza u BiH"

O najavi izbornog zakona RS-a, i hoće li to izazvati novu političku krizu, Šabanović ističe:

„Oni se samo time bave trenutno. Vladajuća partija u RS-u bavi se samo dezintegracijom BiH i načinima da osigura svoj ostanak na vlasti. Što se imaju plašiti poštenih izbora. Oni se boje poštenih izboru, znači da su tu ‘šuplji‘. Ova njihova najava je ponovo jedan ‘prst u oko‘ i međunarodnoj zajednici i državi. Ako krenu s time, to je u najmanju ruku kriza. Volio bih da to bude kriza, a ne nešto veće. To je ozbiljna najava antiustavnog i antidržavnog djelovanja. Međunarodna zajednica će morati da konkretnije reaguje jer ova trenutna vlast u BiH, na nivou Vijeća ministara BiH, i na federalnom nivou, je toliko proruska da je to zastrašujuće za BiH“.

Osvrnuo se i na poruke iz EU da je aktualna vlast uradila više za godinu dana nego što je urađeno prethodno desetljeće, kazavši da ‘papir trpi svašta‘.

„Nekoliko zakona koji su usvojeni u posljednjih par mjeseci su zakoni bez suštine. Usvojeni su samo na određenom nivou, ne mogu se primjenjivati na drugi nivo. Imaju razne osigurače kako ne bi došli do određenih ljudi. Mislim da se radi o potpuno novom geopolitičkom trenutku u kojem se nalaze BiH, Ukrajina, Moldavija i Gruzija. To je nas s jedne strane gurnulo prema Briselu, s druge – međunarodna zajednica u BiH shvatila da su napravili grešku. Da su u želji da eliminira SDA iz vlasti, napravili totalnu prorusku vlast u BiH i sad je ovo pokušaj da sačuvaju svoj obraz“, tvrdi Šabanović. 

"Trojka nema kapacitet oduprijeti se HDZ-u, počeli govoriti na hrvatskom jeziku" 

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo danas je pozvao Parlament da usvoje amandman na Ustav koji se odnosi na formiranje vlasti, u suprotnom 1.5. na snagu stupa Schmidtov nametnuti, a Šabanović o tome kaže:

„Federalni parlament se ne sastaje, nemam što očekivati. Parlament ne radi, od njega u ovom trenutku ne očekujem ništa, to je brutalno za građane BiH. To tijelo bi trebalo da zasjeda sedmično, koliko je problema. Neće se taj amandman usvojiti zato što to HDZ-u nije u interesu da se usvoji. A svaki naredni korak zavisi od toga što HDZ želi. Ne vidim da predstavnici Trojke imaju imalo kapaciteta da se odupru zahtjevima HDZ-a, čak su počeli da govore na hrvatskom – više nema kantona, sad su županije. Pozdravljam potez potpredsjednika Lende. Bilo bi dobro da se taj amandman usvoji, dugoročno bi riješilo problem funkcioniranja vlasti u FBiH. Riješili bismo blokadu“.

Naglasio je da je razlog zašto ne zasjeda Zastupnički dom ‘brutalno nepovjerenje među vladajućom većinom‘.

"Želje HDZ-a o južnoj plinskoj interkonekciji neće proći" 

„Sami sa sobom u ovom trenutku ne znaju što žele. 15 mjeseci pričamo o Marinu Vukoji, to je HDZ postavio kao svoj broj jedan imperativ za djelovanje parlamenta i sve stoji zbog toga. Nema zakona, sve je na čekanju da bi se ostvario taj jedan cilj. Neće se ništa popraviti dok se vlast ne promijeni“, kazao je on.

Na pitanje što će biti s Južnom plinskom interkonekcijom, odgovara da je poenta cijele priče u nezavisnosti države.

„Imat ćemo strašne probleme s energetskom nezavisnošću. Elektroprivreda BiH doživljava jedan kolaps kojem se nismo nadali, dok su Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS u rekordnim dobicima. To je jedan šok i dokaz koliko ljudi ne znaju da rade svoj posao. Nama ne trebaju dvije interkonekcije, realno je da ih imamo 5-6. To je dobro za ovu državu da ne može nijedna veća sila da nas ucjenjuje. Zakon koji je predložila SDA je nešto najnormalnije. Duboko sam uvjeren da HDZ-ova želja neće proći“, poručio je Šabanović.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 22:55