StoryEditor
čaša mu je napola puna

SDA-ovac Duvnjak našao i nešto pozitivno u Schmidtovim amandmanima: "Hrvati neće moći blokirati kao kad je bila Platforma"

Piše desk  /  25.10.2022., 10:32h

Do sada je bila situacija da nakon konstituiranja skupština nije postojao nikakav rok do kojeg su trebale proslijediti u Dom naroda svoje kandidate za novi mandat u Domu naroda.

Prema jednom od amandmana koji je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, županijske skupštine nakon konstituiranja imaju rok u kojem su dužne poslati imena kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U suprotnom, pojašnjava za Faktor Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, na mjesta njihovih izaslanika doći će predstavnici iz drugih županija.

- Što se tiče županijskih skupština, one biraju izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH sastavljene od jednakog broja izaslanika Bošnjaka, Hrvata, Srba koji dolaze iz 10 županija i 11 izaslanika ostalih.

Do sada je bila situacija da nakon konstituiranja skupština nije postojao nikakav rok do kojeg su trebale proslijediti u Dom naroda svoje kandidate za novi mandat u Domu naroda.

Tako je postojala mogućnost nakon konstituiranja županijskih skupština da neka od skupština opstruira postupak konstituiranja Doma naroda tako da jedno vrijeme ne šalju svoje kandidate za Dom naroda - govori Duvnjak.

Dodaje da je Schmidtovim amandmanom takva situacija sada onemogućena.

- Skupštine županija, nakon što se konstituiraju, biraju svoje izaslanike u Dom naroda u roku od 30 dana od dana ovjere rezultata izbora. Pretpostavka je da će naš izbor službeno biti ovjeren i objavljen u Službenim novinama 2. studenog. Znači, do 2. prosinca, po ovom rješenju, skupštine županija se trebaju konstituirati i trebaju izabrati svoje izaslanike u Dom naroda.

Zakonom će se precizirati način preraspodjele mjesta dodijeljenom jednom ili više konstitutivnih naroda ili ostalim, ako županijska skupština u toj županiji ne izabere izaslanike iz nekog naroda ili nema dovoljno pripadnika relevantnih konstitutivnih naroda ili iz grupe ostalih - objašnjava Duvnjak i dodaje:

- Važno je da je Schmidt, ako županijske skupštine u ovom roku od 30 dana ne pošalju svoje kandidate, predvidio da popunu tih nedostajućih izaslanika učine Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali iz drugih županijskih skupština. Ovdje možemo govoriti da postoji jedna vrsta sankcija. A sankcija je da "ako ti ne pošalješ listu kandidata, izabrat ćemo iz drugih županija."

Duvnjak kaže da je to rješenje dobro i da više ne bi trebalo biti opstrukcija.

- Hrvati su, ne 2018. nego 2010, kada je bila Platforma (SDP, SDA, Radom za boljitak i HSP) kada su shvatili da će se izabrati predsjednik Federacije bez njih i vidjeli da postoji trećina, odlučili da ne šalju svoje izaslanike iz Livna i Posavine i tako su odgađali formiranje Doma naroda skoro pola godine. Dakle, 2010. godine na 2011. godinu je bila ta vrsta opstrukcije. E sada to neće biti moguće, što je dobro - govori Duvnjak i dodaje:

- Nakon što županijske skupštine izaberu svoje izaslanike po broju koji još nije poznat, ne znam tko će to odrediti, OHR ili SIP uz suglasnost s OHR-om, u svakom slučaju, nakon što se taj postupak obavi, provjere mandata idu na SIP, on dodjeljuje mandate kroz takozvane posredne izbore koji su u županijskim skupštinama.

Zatim SIP nakon provjere kandidata dostavlja certifikate. Iskreno se nadam da se na ovaj način može značajno ubrzati konstituiranje oba doma Federalnog parlamenta. Možemo već do Nove godine imati novi saziv Doma naroda ako ne bude nekih drugih opstrukcija - govori Duvnjak.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:19