StoryEditor

SDA i SDP BiH se složili da treba ukinuti županijske skupštine i vlade

Piše D  /  09.07.2021., 03:07h

Na sastanku je razgovarano o SDP-ovom prijedlogu racionalizacije Federacije BiH koji, kako kažu, za cilj ima smanjenje administracije u strukturi vlasti FBiH, reduciranje javne potrošnje, jačanje efikasnosti institucija vlasti te eliminiranje postojeće neravnopravnosti građana i naroda kroz izmjene Ustava FBiH.

Predstavnici SDA su podržali principe ovog prijedloga. Dogovoreno je formiranje stručnih timova zaduženih za izradu finalnog prijedloga, koji bi u konačnici trebao biti upućen u proceduru u Parlament FBiH.

U izaslanstvu SDA, koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović, bili su potpredsjednik Edin Ramić i generalni tajnik Halid Genjac.

SDP je sredinom lipnja predstavio plan racionalizacije Federacije BiH, projekt koji već duže vrijeme vodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najzanimljiviji dio cijelog plana je ukidanje županijskih vlada.

U planu se navodi kako bi se racionalizacija radila tako da bi županije ostale ustavna kategorija, ali bi izgubili vlade i skupštine. Nadležnosti bi bile podijeljene između entitetske i lokalne razine, a jedan od prihvatljivih modela su županije u Republici Hrvatskoj.

U idućem koraku SDP predviđa proširenje Vlade FBiH za najmanje 10 ministarstava za svaki od 10 županija, kao i za onoliki broj ministara koliko je potrebno da se osigura i županijska i etnička zastupljenost.

Ranije je izaslanstvo SDP-a već o ovom prijedlogu dobila podršku Saveza za bolju budućnost (SBB).

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:50