StoryEditor
njemački kancelar

Scholz u Senegalu: "Želimo vaš plin"

Piše hina  /  22.05.2022., 22:30h

Njemačka nastoji pokrenuti energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Scholz tijekom svoga prvoga putovanja u Afriku u trenutku kada rat u Ukrajini diže cijene energije i hrane.

Scholz je trodnevni posjet Africi započeo u Senegalu, zemlji koja posjeduje milijarde kubika zaliha plina te se očekuje da će postati veliki proizvođač plina u tome području. 

Njemačka nastoji umanjiti ovisnost o ruskom plinu zbog invazije u Ukrajinu. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju i ukapljivanja prirodnoga plina, rekao je Scholz.

"To je pitanje kojim se vrijedi ozbiljno pozabaviti", rekao je na tiskovnoj konferenciji sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom te dodao da je objema državama u interesu da razgovori napreduju.

Scholz je rekao da je Njemačka također zainteresirana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sall je kazao da je Senegal spreman raditi na opskrbljivanju europskoga tržišta ukapljenim zemnim plinom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2.5 milijuna tona sljedeće godine te 10 milijuna tona do 2030. 

Što se tiče istraživanja plina, financiranja projekta i drugih pitanja, Sall je kazao da će uzeti sve u obzir te da je "voljan surađivati s Njemačkom u ovome kontekstu".

O ratu u Ukrajini

Njemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, i Južnoafričku Republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Njemačkoj u lipnju.

Obje afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsjedatelj Afričke unije, Sall je kazao da mnoge afričke zemlje nisu htjele birati stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

"Vrlo je jasno - želimo mir", kazao je. "Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu... to je stajalište Afrike."

Sall je kazao da će posjetiti Moskvu i Kijev u sljedećim tjednima.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, uzrokovao je prekide u opskrbi zbog kojih je narasla cijena hrane i energije u Africi. 

"Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Scholzu zbog utjecaja rata", rekao je Sall te zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posljedice koje Afrika trpi. 

Dnevnik.ba

28. lipanj 2022 07:10