StoryEditor
veoma težak zadatak

Scholz struže dno njemačkog proračuna i obećava da neće biti raspada socijalne države

Piše fena  /  09.12.2023., 17:20h

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u subotu kako je uvjeren da će teški pregovori s koalicijskim partnerima o popravljanju proračunu zemlje, nakon značajne sudske presude, na kraju dovesti do sporazuma.

Obraćajući se na stranačkoj konferenciji Socijaldemokrata (SPD), Scholz je kazao da neće biti rezova u socijalnim programima, oblasti u kojoj je ministar financija Christian Lindner iz fiskalno konzervativne Slobodne demokratske stranke (FDP) pozvao na reformu.

- To je veoma težak zadatak - izjavio je Scholz izaslanicima stranke u vezi s aktualnim razgovorima oko proračuna.

- Želio bih, međutim, iskoristiti ovu priliku kako bih izrazio uvjerenje da ćemo uspjeti. I da ćemo uspjeti na način koji je važan za budućnost ove zemlje - dodao je on.

Scholzova vladajuća alijansa, koju također čine Zeleni, potresa se nakon odluke ustavnog suda prošlog mjeseca koja je stvorila prazninu od 60 milijardi eura u njenim financijama i prinudila ga da suspendira ustavom propisanu "kočnicu duga" za proračun za 2023.

Aktualni razgovori su usmjereni na to je li suspenzija dužničke kočnice moguća i za iduću godinu kako bi se popunio proračunski jaz od 17 milijardi eura, ostavljajući ulaganja u industrijske projekte, klimatsku politiku i socijalnu pomoć u neizvjesnosti.

Dan ranije, SPD se usuglasio s potrebom za srednjoročnom reformom samonametnutih ograničenja zaduživanja zemlje kako bi se državi dalo više manevarskog prostora.

Scholz, čiji je javni rejting pao na rekordno nizak nivo u nedavnoj anketi javnog emitera ARD, kazao je da pregovori o proračunu nisu "nepremostiv zadatak", nego da zahtijevaju zajedničko razumijevanje u trojnoj koaliciji.

- Meni je, međutim, veoma jasno da u ovakvoj situaciji neće biti raspada socijalne države u Njemačkoj - rekao je on, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 03:14