StoryEditor
njemački kancelar

Scholz se sastaje s Netanyahuom

Piše desk  /  17.03.2024., 11:27h

Njemački kancelar Olaf Scholz se u nedjelju sastaje s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u sklopu drugog posjeta Izraelu otkako je započeo rat u Gazi prije pet mjeseci.

Očekuje se da će glavna tema razgovora biti izraelske pripreme za kopnenu ofenzivu na Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Scholz namjerava pozvati na primirje kako bi se omogućilo oslobađanje talaca i više humanitarne pomoći za pogođeno stanovništvo na palestinskom teritoriju.

Rat u Gazi izazvan je napadom islamističkog pokreta Hamas na Izrael 7. listopada u kojemu je ubijeno 1160 osoba, a oko 250 su odvedeni kao taoci.

Izrael je odgovorio bombardiranjem Gaze u kojemu je ubijeno više od 30.000 ljudi, a većina od 2,3 milijuna stanovnika ostala je bez svojih domova u teškoj humanitarnoj situaciji.

Premda Njemačka u načelu podupire izraelsku vojnu operaciju protiv Hamasa, kritizirala je način na koji Tel Aviv vodi rat, u kojem su smrtno stradale tisuće civila.

Potreban je sporazum o prekidu vatre koji će se održati “u doglednoj budućnosti”, rekao je Olaf Scholz prije svog polaska u subotu.

Scholz je u subotu navečer stigao u jordanski grad Akabu na Crvenom moru, gdje će se u nedjelju sastati s jordanskim kraljem Abdulahom.

Poslijepodne će zrakoplovom otići u Izrael, gdje se, osim s Netanyahuom, namjerava sastati s predsjednikom Isaacom Herzogom i ministrom Bennyjem Gantzom, članom ratnog kabineta, te s rodbinom talaca.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:27