StoryEditor

Schmidtove promjene Izbornog zakona: Od povećanja ovlasti CIK-a do parcijalnog skeniranja listića

Piše desk  /  26.03.2024., 17:34h

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Potom je u obraćanju medijima objasnio šta te tehničke izmjene podrazumijevaju.

Radi se o izmjenama zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa.

Ove izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora, a sve s ciljem transparentnijih izbora.

- Pričamo o skenerima za birače kako bi osigurali da ljudi koji su registrirani imaju pravo da glasaju i da osiguramo identifikaciju birača i da birač jednom glasa. Nećemo koristiti ovu tehnologiju na svim biralištima nego na jednom ograničenom broju. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbora. Bit će papirni listić za birača koji će zaokrižiti svoj izbor i ti listići će biti skenirani elektronski i bit će prebrojani tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu promjenu i mijenjane listića ili da izađu iz kutije s drugačijim rezultatom - rekao je Schmidt.

Rekao je kako postoje i određeni uvjeti za sankcioniranje.

- Vidjet ćete da postoji komplet pravila za izbornu kampanju. Ja sam u tom smislu odlučio nakon mnogo razgovora da moramo krenuti s tehničkim izmjenama i da moramo uspostaviti suradnju s drugim organima vlasti, kako bi se pobrinuli da se te promjene provedu - naveo je on.

Kako je kazao, Parlament će imati rok od tri tjedna da donese neke promjene ako političari misle da treba.

- Znam da će biti kritika, ne samo od Dodika. On je u pravu, to treba da urade domaći organi, ali ako to oni ne urade, onda netko mora. Ovo nije Schmidtov zakon, nego zakon birača u Bosni i Hercegovini - dodao je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:44