StoryEditor
visoki predstavnik

Schmidt: Pronaći prihvatljivo rješenje za raspodjelu državne imovine

Piše fena  /  07.06.2023., 17:43h

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) tijekom dva dana razmatrao je pitanja izbornog sistema u Bosni i Hercegovini, potrebe implementacije uvjeta za članstvo u Europskoj uniji te raspodjeli državne imovine.

Kazao je to na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu nakon sjednice visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pojašnjavajući da se Upravni odbor usuglasio da je potrebno vratiti povjerenje birača u izbori sistem.

- Integritet izbornog procesa mora biti ojačan jer je to jedan od najvažnijih uvjeta za BiH i njen napredak ka Europskoj uniji i zato smo pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara BiH i koalicionih partnera da nastave s reformama - dodao je Schmidt.

Podvukao je da je PIC pozvao na pronalazak održivog i prihvatljivog rješenja za raspodjelu državne imovine jer je to jedan od zadataka u okviru paketa 5+2 i u okviru Schmidtovog mandata, navodeći da je potrebno donijeti državni zakon o tome i predložiti raspodjelu imovine uz sudjelovanje svih aktera u tom procesu.

Kaže da je iznenađen zbog činjenice da neki povezuju pitanje državne imovine s nekim drugim temama, jer je to pitanje riješeno u svim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, a podsjetio je da postoji Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine koji su potpisali BiH, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Jugoslavija koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore.

Najavio je da će grupa eksperata koju je oformio Ured visokog predstavnika (OHR) nastaviti rad na stručnim i tehničkim stvarima ovog pitanja i preporuke uručiti vlastima u BiH kako bi oni uz te preporuke nastavili rješavati ovo pitanje.

- Njihov zadatak nije da donesu odluke, nego da ponude prijedloge, sagledaju stvari s pravnog stanovišta kako je navedeno u odlukama Ustavnog suda i ponudi okvir kako provoditi taj postupak - pojasnio je Schmidt.

Izrazio je zabrinutost zbog nepoštovanja principa ljudskih prava, nepoštivanja prava manjina kao i zbog slučajeva nepropisnog djelovanja i ponašanja organa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

- Retorika koja prijeti miru i stabilnosti je neprihvatljiva posebno su problematični nedavni potezi organa vlasti u RS-u koji su povučeni u smislu ograničavanja slobode govora i ograničavanja djelovanja civilnog društva - zaključio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 04:50