StoryEditor
Visoki predstavnik

Schmidt iz Munchena najavio: Uskoro realizirati integritet izbornog procesa

Piše Desk  /  19.02.2024., 11:32h

"Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tijekom održavanja općinskih izbora u listopadu 2024. godine", rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je tijekom sudjelovanja na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu istaknuo ključni značaj reformskog angažmana Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Schmidt je naglasio da je za BiH neophodno dati prioritet naporima u pravcu euroatlantskih integracija kako bi jačala stabilnost, sigurnost i napredak kako u zemlji tako i u regionu. 

"Aktivno provoditi reforme i jačati veze s EU"

Sudjelujući u radu konferencije, Schmidt je sudjelovao u diskusiji o unapređenju reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, sastao se i s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i transatlantskih partnera, visokim zvaničnicima EU i NATO-a, komandantom Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiralom Stuartom B. Munschom i specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan sir Stuartom Peachom.

„Angažman usmjeren na euroatlantske integracije ima ključni značaj za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je visoki predstavnik Schmidt. 

"Osiguranje integriteta izbornog procesa od suštinskog značaja" 

Za BiH je od suštinskog značaja da aktivno provodi reforme i jača svoje veze s EU kako bi osigurala stabilnost i prosperitet za svoje građane, dodao je on.

Visoki predstavnik je istaknuo da je osiguranje integriteta izbora od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog političkog okruženja koje pogoduje daljnjem razvoju i napretku zemlje.

"Integritet izbora je temeljni faktor u izgradnji povjerenja u politički sistem. To je potrebno uskoro realizirati kako bi se unaprijeđena pravila mogla primjenjivati već tijekom održavanja općinskih izbora u listopadu 2024. godine", zaključio je Schmidt.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 22:56