StoryEditor
"fokus"

“Schmidt bespotrebno sije kaos u BiH”

Piše desk  /  30.03.2024., 20:39h

-Taman kada smo pomislili kako se BiH počinje kretati u smjeru stabilizacije, visoki predstavnik Christian Schmidt sve je doveo u pitanje nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH. Je li ovim potezom visoki predstavnik zaustavio europski put BiH u emisiji “Fokus” urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su Predrag Kožul, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH (HDZ BiH), tajnik Predsjedništva HNS-a BiH Josip Merdžo te Sanja Vulić, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH (SNSD).

Govoreći o suštini Schmidtovog nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, Merdžo je kazao da samo naziv govori da se radi o tehničkim promjenama te da je Schmidt najavljivao da se neće dirati u bilo kakve političke aranžmane, piše RTV HB.

“Međutim, kada se ovdje detaljnije pogleda, mislim da se radi o jednom značajnom jačanju Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, njegovih nadležnosti i bojim se stavljanja velikog tereta na obveze koje bi trebalo organizirati”, kazao je Merdžo te pojasnio da će u ovim okolnostima i organizacijskom sustavu države to biti vrlo problematično.

 

Izmjene izbornog zakona u proceduri

Kožul je kazao da postoje barem dvije skupine razloga zbog čega su se Hrvati kao narod, ali i politički predstavnici bh. Hrvata negativno izjasnili oko Schmidtovih nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

“Prve su načelne. Korištenje bonskih ovlasti u 2024. godini ni u kojem slučaju nije dobrodošlo. To nije posebno dobrodošlo u ovom trenutku i jako je loš tajming. Prije nekoliko dana imali smo jednu jako dobru vijest; otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom”, kazao je Kožul te pojasnio da to otvaranje pregovaračkog procesa i cijeli niz radnji s time povezanih podrazumijevaju da BiH bude suverena država.

Podsjetio je Kožul i da je jedno od 14 prioriteta koje je Europska komisija stavila pred BiH i pitanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Druga stvar tog nepovoljnog tajminga je činjenica da mi upravo u ovom trenutku imamo u redovnoj proceduri zakon koji je došao od Vijeća ministara, koji se tiče Izbornog zakona”, kazao je Kožul i podsjetio na Schmidtove riječi da će izmjene Izbornog zakona nametnuti samo kada ne bude postojala mogućnost da će se domaći akteri dogovoriti.

Nametanje odgovara samo političkom Sarajevu

Zastupnica SNSD-a u ZD PS BIH, Sanja Vulić, kazala je da su politički predstavnici RS protiv bilo kakvog nametanja zakonskih rješenja.

“Mi smo kroz sav ovaj rad i trud da BiH dobije pregovarački status s EU, zajedno sa svojim partnerima, pokazali da smo jako odgovorni. Ono što danas imamo na političkoj sceni, a to je nametanje od strane turista Schmidta, nije ni demokracija niti put ka EU”, kazala je Vulić.

Ona je mišljenja da i priopćenje Ureda EU koja osuđuje bilo kakva nametanja jasno pokazuje da je sve ono što srpski politički predstavnici tvrde zaista i tako.

“Ako hrvatski i srpski narod tvrdi da možemo doći do dogovora i da smo kroz razne dogovore napravili iskorak ka EU, tko je to Christian Schmidt ili bilo tko sa strane da kaže ‘ne, vi niste sposobni’. Vi ovdje imate situaciju da samo Bošnjaci likuju oko tog nametanja”, kazala je Vulić i pojasnila da to znači da Schmidtovo djelovanje odgovara samo političkom Sarajevu.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 07:43