StoryEditor
predsjednički izbori

Savezna država Maine nakon Colorada zabranila Trumpu kandidaturu na izborima

Piše fena  /  29.12.2023., 09:04h

Najviša izborna dužnosnica Mainea uklonila je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s primarnih izbora u ovoj državi 2024, u šokantnoj odluci osnovanoj na "pobunjeničkoj zabrani" 14. amandmana, prenosi CNN.

Državna tajnica Mainea Shenna Bellows pauzirala je svoju odluku u očekivanju moguće žalbe na državnom sudu, za koju je Trumpov tim rekao da je namjerava podnijeti.

Ovom odlukom Maine je postao druga država koja je diskvalificirala Trumpa s izbora, nakon što je Vrhovni sud Colorada donio vlastitu zapanjujuću presudu kojom ga je uklonio s glasačkih listića ranije ovog mjeseca. Ovaj razvoj događaja predstavlja značajnu pobjedu za Trumpove kritičare, koji, pozivajući se na napad na američki Kapitol 6. siječnja 2021., kažu da pokušavaju provesti ustavnu odredbu koja je osmišljena da zaštiti zemlju od antidemokratskih pobunjenika.

Bellows, koja je demokrat, donijela je odluku u četvrtak nakon što je predsjedavala administrativnim saslušanjem ranije ovog mjeseca o Trumpovoj podobnosti za funkciju. Dvostranačka grupa bivših državnih poslanika podnijela je tužbu protiv Trumpa.

- Ne dolazim olako do ovog zaključka - napisala je Bellows.

- Demokracija je svetinja... Imam na umu da nijedan državni tajnik nikada nije lišio predsjedničkog kandidata glasačkih listića na osnovu trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Međutim, također imam na umu da se nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije uključio u pobunu - navela je.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 18:24