StoryEditor

Saudijska Arabija: "Nećemo normalizirati odose s Izraelom bez formiranja palestinske države"

Piše desk  /  22.01.2024., 12:22h

Šef saudijske diplomacije kazao je da kraljevstvo neće normalizirati odnose s Izraelom ili doprinijeti obnovi Gaze bez kredibilnog puta do palestinske države – u stavu koji nije povoljan za izraelsku vladu.

Izjave princa Faisala bin Farhana u intervjuu za CNN, koji je emitiran sinoć, neke su od najdirektnijih do sada jednog saudijskog dužnosnika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je pod sve većim unutrašnjim pritiskom zbog napretka u ratu i teškog položaja izraelskih talaca, odbacio je palestinsku državnost i skicirao planove otvorene vojne kontrole nad Gazom.

Spor u vezi s budućnosti Gaze, dok rat i dalje bjesni bez kraja na pomolu, postavlja Sjedinjene Države i njihove arapske saveznike protiv Izraela i predstavlja veliku prepreku svim planovima za poslijeratnu upravu ili obnovu siromašne priobalne enklave koja je dom za 2,3 milijuna Palestinaca.

Prije napada Hamasa na Izrael 7. listopada koji je izazvao rat, SAD je pokušao posredovati u značajnom sporazumu u kome će Saudijska Arabija normalizirati odnose s Izraelom u zamjenu za američke sigurnosne garancije, pomoć u uspostavi civilnog nuklearnog programa u kraljevstvu i napredak ka rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

U rujnu je Netanyahu izjavio da je Izrael na "rubu" takvog sporazuma, za koji je kazao da će transformirati Bliski istok.

U intervjuu za CNN program “Fareed Zakaria GPS", voditelj je upitao: "Da li nedvosmisleno kažete da, ako ne postoji kredibilan i nepovratan put do palestinske države, neće doći do normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Izraela?"

- To je jedini način na koji ćemo imati koristi. Dakle, da - odgovorio je princ Fejsal.

Tijekom intervjua, na pitanje hoće li naftom bogata Saudijska Arabija financirati obnovu u Gazi, gdje je izraelska ofenziva napravila neviđena razaranja, princ Faisal dao je sličan odgovor.

- Sve dok smo u mogućnosti da pronađemo put do rješenja, put koji znači da nećemo ponovo biti ovdje za godinu ili dvije, onda možemo razgovarati o bilo čemu. Ali ako se samo vraćamo na status quo prije 7. listopada, na način koji nas priprema za još jednu rundu ovoga, kao što smo viđali u prošlosti, taj razgovor nas ne zanima – kazao je on.

Palestinci traže državu koja bi uključivala Gazu, Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom i anektirani istočni Jerusalem, teritoriju koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Izrael smatra kompletni Jerusalem svojom prijestolnicom, a Zapadnu obalu kao povijesno i biblijsko srce židovskog naroda. Izgradio je naselja širom obje teritorije koja su dom stotinama tisuća židovskih doseljenika. Posljednja od nekoliko rundi mirovnih pregovora propala je prije skoro 15 godina, podsjeća AP.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:35