StoryEditor

Sattler iz Ljubuškog kritizirao Schmidtova nametanja: Smatrali smo da je bilo prilike za domaće rješenje

Piše DESK  /  09.04.2024., 17:45h

Naglašavali smo da smo smatrali da je bilo prilike da se dođe do domaćeg rješenja. U datim okolnostima, preostalo je da se radi na realizaciji izmjena izbornog zakona, rekao je Johan Sattler, šef delegacije Europske unije u BiH.

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler sastao se danas u Ljubuškom s gradonačelnikom Vedranom Markotićem s kojim je razgovarao o projektima grada u suradnji s EU.

Osim razgovora o lokalnim projektima, Sattler je iskoristio priliku da komentirao i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta tj. izmjene izbornog zakona.

"Imali ste priliku čuti moj stav vezano za nametanje odredbi izbornog zakona. Naglašavali smo da smo smatrali da je bilo prilike da se dođe do domaćeg rješenja. U datim okolnostima, preostalo je da se radi na realizaciji izmjena izbornog zakona. U principu, svaki građanin ove zemlje bi se složio da želi vidjeti unapređenje integriteta izbornog procesa, jačanje SIP-a. Ostalo nam je da radimo ne realizaciji zadatog. Europska unija će svakako pomagati u dijelu korištenje elektronskih uređaja u izbornom procesu. Imat ćemo na lokalnim izborima pilot-projekta koji, ako se pokaže uspješan, moći će se koristiti", rekao je Sattler.

Kada je riječ o projektima s lokalnim zajednicama, Sattler je rekao kako je BiH j napravila prošli mjesec važan iskorak s odlukom EU vijeća o otvaranju pregovora što samo po sebi jeste sjajna prilika. 

"Tu dolazi i jako puno posla koji je potrebno uraditi. To ne uključuje samo državni nivo već i niže nivoe. Koristim priliku da pozovem kantonalne vlasti da finaliziraju sva pitanja o kojima smo razgovarali uključujući i uspostavljanje ureda za borbu protiv korupcije", ističe Sattler.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 22:17