StoryEditor
detalji

SASTANAK S CHOLLETOM Dodik o Daytonu i Ustavu, Komšić i Džaferović o ratu

Piše desk  /  16.11.2021., 18:29h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao s danas u Sarajevu sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inozemnih poslova Derekom Cholletom.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je razgovarano o situaciji u BiH i da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Daytonskog sporazuma i poštovanju Ustava.

Dodao je da je Cholletu prenio da je Srpska privržena politici mira i da nije spremna za provođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali su druga dva člana Predsjedništva BiH, kako je rekao, uporno inzistirala na mogućnostima sukoba i rata, prenosi RTRS.

- Republika Srpska inzistira da i drugi u BiH poštuju slovo Daytonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrarnje stvari BiH - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska uvažava vanjski suverenitet BiH i unutrarnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavit ćemo pravnu borbu za poštovanje Ustava - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Cholletu prenio da Republika Srpska nema nijedan plan o odcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u RS o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu.

On je poručio da će Republika Srpska nastaviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za provođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Dodik je rekao da je američka delegacija pokazala veliku zainteresiranost za stanje u BiH i želju da se neke stvari počnu rješavati.

15. svibanj 2024 16:36