StoryEditor
teheran

Sastanak Al-Asada i iranskog ajatolaha: "Siriju danas svi vide ovu kao silu"

Piše hina  /  08.05.2022., 17:04h
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad se danas tijekom posjeta Iranu, najbližem regionalnom savezniku Sirije, sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, a oba čelnika pozvala su na snažnije veze između Damaska i Teherana, objavili su iranski državni mediji.

Asad, kojemu je to drugo putovanje u Teheran od početka rata u Siriji 2011., sastao se i s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, izvijestila je IRNA.

"Današnja Sirija nije ono što je bila prije rata, premda tada nije bilo razaranja, ali poštovanje i prestiž koje Sirija uživa veći su nego prije, i danas svi vide ovu zemlju kao silu", rekao je Hamnei Asadu.

Asad je uspio preokrenuti tijek građanskog rata u Siriji, koji je izbio nakon prodemokratskih prosvjeda 2011., uz ključnu pomoć iranskih milicija i veliku vojnu intervenciju Rusije 2015. godine.

Asad je rekao da su "strateške veze između Irana i Sirije spriječile dominaciju izraelskog cionističkog režima u regiji", prenijela je iranska državna televizija.

Izrael, koji Islamska Republika odbija priznati, često napada, kako je Asad kazao, iranske ciljeve u Siriji. Iranski predsjednik Raisi tijekom sastanka s Asadom je rekao da je prioritet njegove vlade ojačati strateške veze sa Sirijom.

Iranski gospodarski utjecaj u Siriji posljednjih je godina porastao te omogućuje Asadovoj vladi kredite, a i sklapaju se unosni poslovni ugovori.

08. svibanj 2024 10:53