StoryEditor

Samo u 2018. u HBŽ-u 13 osoba oduzelo si život

Piše D  /  20.03.2019., 09:03h

Odgovor je to na činjenicu da su psihičke poteškoće postale vodeći zdravstveni problem u svijetu. Jedan od mogućih ishoda psihičkih poteškoća koje oboljela osoba nije u stanju riješiti nerijetko je i samoubojstvo.

Naime, svake godine u svijetu samoubojstvo počini oko milijun ljudi, što je više nego što ih pogine u ratu, terorističkim aktivnostima ili kao žrtve ubojstava. Podaci su to Svjetske zdravstvene organizacije koja ističe kako od te pojave nije izuzeta ni jedna kultura ni država, pa tako ni BiH. U manjim zajednicama to je uočljivije, a statistika MUP-a Hercegbosanske županije govori da je broj samoubojstava u porastu.

Naime, prošle godine samoubojstvo je u HBŽ-u počinilo 13 osoba, što je za 30 posto više u odnosu na 2017., a najviše ih se dogodilo u Livnu. Kazao nam je to Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a HBŽ-a, te dodao:

“Prošle godine u Livnu bilo je pet slučajeva, onda imamo tri općine s po dva samoubojstva, to su Drvar, B. Grahovo i Tomislavgrad, te po jedan slučaj na području Kupresa i Glamoča”. Premda je taj tragičan čin teško objasniti, posebno rodbini, samoubojstvo je posljedica interakcije više čimbenika, objašnjava voditeljica Odjela psihijatrije u ŽB Livno dr. Đurđica Mladina Periša.

“To su traume u djetinjstvu, obiteljski odnosi u djetinjstvu, genetski čimbenici, pa čak i agresivne i impulzivne crte ličnosti. Uz to, imamo i recipitirajuće čimbenike kao okidače, akutne aktualne stresne životne događaje i probleme, kao i psihijatrijske poremećaje”, navodi dr. Mladina Periša. Samoubojstva se često povezuju i sa situacijama kada se osoba nađe u velikoj egzistencijalnoj krizi, istaknula je dr. Mladina Periša i dodala:

“I iz te situacije osoba ne vidi izlaz ni smisao života, a smisao uvijek možemo naći”.

Osnivanje Centra za mentalno zdravlje DZ-a Livno, a sada i uvođenje Dana otvorenih vrata za pacijente s psihičkim poteškoćama u istoj ustanovi, uz postojeći Odjel psihijatrije u okviru ŽB Livno, trebalo bi pridonijeti boljoj skrbi o mentalnom zdravlju žitelja Livna.

Dnevnik.ba

 

04. lipanj 2023 09:05