StoryEditor
istraživanje

Samo 10 posto Europljana vjeruje da Ukrajina može poraziti Rusiju

Piše desk  /  21.02.2024., 17:23h

Podrška Ukrajini među Europljanima i dalje je jedinstvena, ali gotovo dvije godine nakon početka ruske invazije, samo 10% Europljana vjeruje da Ukrajina može poraziti Rusiju, prema istraživanju provedenom u 12 zemalja EU, piše Guardian. Većina vjeruje da će se morati naći neki oblik kompromisnog rješenja kako bi se završio rat.

Ovo označava djelomičnu promjenu u razmišljanju jer su prije godinu dana Europljani većinski smatrali da bi Ukrajina trebala povratiti sav izgubljeni teritorij, no ove godine su, čini se, skloni realističnijem pristupu i usredotočeni na postizanje mira. Pitanje je ipak što znači sklopiti primirje koje bi bilo prihvatljivo a da se ne označi kao ukrajinski poraz, prenosi Index.hr

 

Promjena načina komunikacije o ratu

"Kako bi opravdali nastavak potpore Ukrajini, čelnici EU morat će promijeniti način na koji govore o ratu", rekao je koautor istraživanja Mark Leonard iz Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR), koji su rukovodili anketom.

Većina Europljana "očajnički želi spriječiti rusku pobjedu", ali ne vjeruje da Kijev može vojno pobijediti, rekao je Leonard, što znači da je najuvjerljiviji argument za sve skeptičniju javnost bio da bi nastavak pomoći "mogao dovesti do održivog, dogovorenog mira koji ide u prilog Kijevu, a ne Rusiji".

Anketa provedena u 12 država članica EU (Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Portugal, Grčka, Austrija) pokazala je da su neuspješne ukrajinske protuofenzive i strahovi od promjene američke politike mogućim dolaskom Donalda Trumpa povećali pesimizam među europskim stanovnicima.

Anketa je obavljena u siječnju, prije povlačenja Ukrajine iz Avdijivke, gdje je Rusija ostvarila najznačajniju vojnu pobjedu od zauzimanja Bahmuta u svibnju prošle godine.

 

Većina vjeruje da je kompromis jedino rješenje završetka rata

Istraživanje je pokazalo da samo jedan od 10 Europljana u 12 ispitanih zemalja vjeruje da će Ukrajina pobijediti na bojnom polju, dok njih dvostruko više (20%) predviđa pobjedu Rusije. Čak i u najoptimističnijim državama članicama kao što su Poljska, Švedska i Portugal, samo 17% ispitanika (1 od 5) vjeruje da bi Kijev mogao prevladati.

U svim je zemljama najčešće mišljenje, koje dijeli u prosjeku 37 posto ispitanika, bilo da će rat završiti kompromisnim rješenjem, iako su neke zemlje bile sklonije tom ishodu od drugih.

U Švedskoj (50%), Portugalu (48%) i Poljskoj (47%) ispitanici su rekli da bi Europa trebala pomoći Ukrajini kako bi ostvarila ciljeve, dok su u Mađarskoj (64%), Grčkoj (59%), Italiji (52%)) i Austriji (49%), ispitanici bili skloniji nekoj vrsti nagodbe Kijeva i Moskve. U Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španjolskoj mišljenja su bila ravnomjernije podijeljena.

Najveći izazov, kažu istraživači, bit će odrediti što bi bio "prihvatljivi mir" za Ukrajinu. Tvrde da bi retorika EU trebala ići u tom smjeru, a ne više u cilju apsolutne pobjede Ukrajine. No teško će biti pronaći rješenje koje neće istovremeno biti percipirano kao ukrajinski poraz, a ni ruska pobjeda.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 15:19