StoryEditor
rat izraela i hamasa

SAD: "Protivimo se protjerivanju Palestinaca iz Pojasa Gaze i ponovne okupacije"

Piše hina  /  08.11.2023., 13:13h

Sjedinjene Države protive se protjerivanju Palestinaca iz Pojasa Gaze i također su protiv ponovne okupacije tog teritorija, rekao je u srijedu američki šef diplomacije Antony Blinken.

Blinken je, govoreći na kraju sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Tokiju, iznio stajalište Washingtona o tome koji su uvjeti potrebni za okončanje sukoba u Gazi.

Ne bi trebalo biti “korištenja Gaze kao platforme za terorizam ili druge nasilne napade”, rekao je.

“Nema ponovne okupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze”, dodao je.

Međutim, on nije pozvao na trenutačni prekid vatre, kao što su mnogi drugi učinili, ističući da oni koji sada pozivaju na primirje imaju dužnost objasniti kako se nositi sa sudbinom talaca i Hamasovom deklariranom namjerom da ponovi napad od 7. listopada.

Hamasov masakr nad izraelskim civilima 7. listopada prouzročio je višetjedno izraelsko bombardiranje palestinskog teritorija i kopnenu ofenzivu koja je u tijeku.

Izrael je opetovano rekao da se status Gaze, kojom od 2007. godine upravlja Hamas, neće vratiti na stanje prije terorističkih napada 7. listopada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael zadržati odgovornost za sigurnost na palestinskom teritoriju na “neodređeno vrijeme”.

Blinken je rekao da se SAD složio da nema povratka u vrijeme prije napada Hamasa.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 01:19