StoryEditor
udar u planinu

SAD objavio razlog incidenta atomske podmornice u Južnom kineskom moru

Piše desk  /  03.11.2021., 09:34h
Završena je istraga o incidentu s nuklearnom podmornicom USS Connecticut: pokazalo se kako je „predmet“ s kojim se podmornica sudarila u vodama Južnog kineskog mora zapravo nepoznata podmorska planina, izvješćuje službeno glasilo američkih pomorskih snaga USNI News, prenosi Geopolitika.news.

Rezultati istrage zapovjedništva o incidentu od 2. listopada, dovršenog prošlog tjedna, proslijeđeni su zapovjedniku 7. američke flote, viceadmiralu Karlu Thomasu, koji će odlučiti hoće li biti poduzete dodatne mjere odgovornosti za incident, objavio je USNI News.

“Istraga je utvrdila kako se USS Connecticut sudario s dotad nepoznatom podmorskom planinom tijekom operacije u međunarodnim vodama u Indo-Pacifiku”, izjavio je glasnogovornik 7. flote Haley Sims.

Američka vojska je ranije izvijestila kako se incident dogodio 2. listopada i da je u njemu sudjelovala podmornica USS Connecticut. Nuklearni reaktor i pogonski sustav podmornice nisu oštećeni, a 11 je mornara ozlijeđeno.

Od objave vijesti o spomenutom incidentu pa sve do sada, Kina je u više navrata tražila od američke strane službeno izvješće o razlozima incidenta koji se dogodio oko 200 kilometara od njene obale.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:08