StoryEditor

SAD i Turska nakon dugog sastanka dogovorili kako izbjeći sukob u Siriji

Piše D  /  16.02.2018., 04:02h

Putem zajedničkog mehanizma "prioritetno" će se rješavati sudbina grada Manbidža gdje se nalaze američki vojnici, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare u Ankari koju je održao s domaćinom Mevlutom Cavusogluom, piše agencija AFP. 

"Više nećemo djelovati odvojeno... Djelovat ćemo od sada zajednički", rekao je Tillerson, prenosi agencija dpa.

U središtu spora arapski grad pod kurdskom kontrolom u kojem su američki vojnici

Pitanje Manbidža tjednima truje odnose dviju zemalja otkako je Ankara zaprijetila da će na taj grad proširiti ofenzivu koju turska vojska vodi protiv kurdske milicije YPG (sirijske postrojbe za zaštitu naroda).

Još do jučer je doslovno prijetio oružani sukob dviju vojno najjačih članica NATO-a, budući da su u Manbidžu prisutni američki "vojni savjetnici" te da je američka vojska obećala da se neće povući iz tog grada i ostaviti svoje kurdske saveznike, s kojima je taj grad oslobodila od ISIS-a, na cjedilu. 

Nakon što je Pentagon najavio da će odgovoriti istom mjerom na eventualni turski napad, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je "osmanskim udarcem" svom američkom savezniku, s kojim je u vrlo zategnutim odnosima.

Cavusoglu je ponovio u petak da Turska zahtijeva povlačenje YPG-a iz Manbidža prije bilo kakve suradnje s Washingtonom o tom pitanju. "Možemo napredovati sa SAD-om u punom povjerenju tek nakon što se YPG povuče (iz Manbidža). YPG mora odatle izaći", inzistirao je Cavusoglu u razgovoru s američkim kolegom koji je doputovao u Tursku u četvrtak na razgovore koji bi trebali smiriti napetosti između dva saveznika. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan "jasno" je artikulirao očekivanja Turske na sastanku održanom s Tillersonom u četvrtak navečer u Ankari, rekao je Cavusoglu.

Tillerson: Imamo jednake ciljeve u Siriji, Turska ima pravo osigurati svoje granice

Washington i Ankara dijele "jednake ciljeve u Siriji", a to su poraz džihadističkih skupina i političko rješenje za tu zemlju razdiranu krvavim sukobima od ožujka 2011., rekao je Tillerson.

SAD priznaje Turskoj njezino legitimno pravo da osigura svoje granice, ali još jednom poziva Tursku na "suzdržanost" u ofenzivi koju vodi protiv YPG-a u enklavi Afrin (na sjeverozapadu Sirije), rekao je.

Ankara od 20. siječnja vodi ofenzivu pod nazivom Maslinova grančica protiv kurdske milicije koju smatra prijetnjom jer i na vlastitom tlu ima kurdsku manjinu čije separatističke težnje smatra prijetnjom. 

SAD traži oslobađanje svojih državljana iz turskih zatvora

Za SAD kurdski YPG je saveznik, jer je bio ključan igrač u ratu protiv džihadističkih skupina u Siriji, no Turska tu miliciju smatra terorističkom organizacijom. 

Osim stajališta prema YPG-u SAD i Turska imaju i druga sporna pitanja.

Na zajedničkoj konferenciji Tillerson je rekao da SAD izražava ozbiljnu zabrinutost za lokalne zaposlenike koji rade u američkim misijama u Turskoj, prenosi Reuters.

Nadalje je pozvao službenu Ankaru da oslobodi američkog pastora i druge američke državljane iz zatvora u Turskoj. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:34