StoryEditor

SAD bi mogao uvesti sankcije zbog plinovoda od Rusije prema Njemačkoj

Piše D  /  31.07.2019., 09:07h

Vanjskopolitički odbor američkog Senata dao je zeleno svjetlo za sankcije tvrtkama i pojedincima koji sudjeluju u projektu Sjevernog toka 2, plinovoda od Rusije do Njemačke, no zakon još treba potvrditi cijeli Senat, ali i Zastupnički dom.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se projektu Sjeverni tok tvrdeći da će on još više ojačati europsku ovisnost o ruskom plinu.

Vanjskopolitički odbor Senata je izglasao sankcije s 20 prema 2. Prijedlog, koji odražava američki strah od ruskog utjecaja u Europi, još treba proći glasanje u cijelom Senatu i Zastupničkom domu te ga treba potpisati predsjednik Donald Trump kako bi postao zakon.

"Rusija se u prošlosti već koristila energentom kao oružjem", kazao je republikanski senator Ted Cruz.

Nositelj projekt Sjeverni tok 2 je ruska državna tvrtka Gazprom, a polovicu financijskih sredstava osiguravaju tvrtke iz Njemačke Uniper i BASF, nizozemsko-engleska Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Protiv su glasali senator Rand Paul, republikanac, te demokratski senator Tom Udall. Paul smatra da je zakon štetan jer sankcionira američke saveznike i šteti međunarodnim tvrtkama koje zapošljavaju tisuće Amerikanaca.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:48