StoryEditor

Sabor RH raspravlja o povjerenju ministru Viliju Berošu

Piše D  /  01.06.2021., 09:06h

Želio bih čestitati svim novim županima, gradonačelnicima, načelnicama, posebno našim kolegama. Od zastupnika imamo dva nova župana, 16 gradonačelnika, sedam načelnika, jednog zamjenika župana i dva zamjenika gradonačelnika. Želim im puno uspjeha u radu, poručio je na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Dodao je kako će idući tjedan održati sjednicu Predsjedništva Sabora na kojoj će dogovoriti kako će dalje raditi obzirom na popuštanje mjera naglasivši kako će vjerojatno više zastupnika moći sjediti u sabornici.

A zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Sabor je ovaj tjedan zasjedanje počeo danas, a zastupnici će raspravljati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje. Inicijativu je pokrenuo SDP.

Prije toga su za govornicom iznijeli slobodna stajališta o aktualnim temama. Predsjednik Suverenista  Hrvoje Zekanović osvrnuo se na uvođenje Covid dodatka za umirovljenike istaknuvši kako je Hrvatska zemlja apsurda.

- Neki umirovljenici taj dodatak nisu dobili. To su stariji ljudi koji mahom nisu informatički pismeni. Prolaze tjedni, oni čekaju, ali nema Covid dodatka. Jedna moja bliska osoba je kao 17-godišnjakinja otišla na četiri godine u Njemačku na privremeni rad i tamo je zaradila njemačku mirovinu u iznosu od 64 eura, vratila se u Hrvatskoj i ostvarila mirovinu od 1700 kuna. Zbog toga što ima 64 eura njemačke mirovine, nije ostvarial pravo na Covid dodatak. Ne samo ona nego 1000 umirovljenika - istaknuo je dodavši kako se radi o lošoj provedbi Vladine odluke. 

- S ovog mjesta pozivam da se ovaj problem hitno riješi - poručio je. 

Zastupnica Centra, Dalija Orešković, govorila je o lokalnim izborima. 

- U petak sam za ovom govornicom poručila da se nakon lokalnih izbora želim probuditi u boljoj Hrvatskoj i evo nas. Promjenom vlasti u sredinama koje su bile HDZ-ove utvrde, birači su poručili da im je korupcije dosta. Ista poruka poslana je i drugim strankama, koje su obilježene kao koruptivne u svojim sredinama - od Pule do Oroslavja, kroz Dalmaciju, osobito Split pa sve do Zagreba. Započeo je val promjena i ja sam uvjerena da će taj val biti nezaustavljiv - poručila je dodavši kako su izbori pokazali da postoje dvije Hrvatske.

- Jedna je ona u kojoj HDZ kao politička stranka na vlasti kao dirigent daje tempo kampanji huškanja, zastrašivanja, kako protivnika, tako i birača, kampanji prijetnji i ucjena. Drago mi je da su birači takvoj politici rekli dosta. Drugu Hrvatsku predstavljamo svi mi ostali koji smo svjesni da je voda došla do grla, koji smo glasove birača dobili prije svega isticanjem kvalitetnih kandidata, ali i odeđenih vrijednosti, sadržaja i programa. Vjerujem da će novo doba politike biti obilježeno natjecanjem upravo u dobrim idejama i programima - istaknula je. 

A što se tiče razloga za smjenu Beroša, oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

- Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr. - naveo je početkom svibnja SDP-ov Peđa Grbin motive za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio i da Ministarstvo zdravstva "naprosto ne funkcionira", te da nema reformi, prenosi Hina.

Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida  svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali  je "ostao na nogama".

Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Vlada navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Sabor će u srijedu raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, u podne će glasovati, te potom zaključiti ovotjedni rad, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:33