StoryEditor

S. Arabija formirala odred za ubojstva - 50 elitnih ubojica za protivnike režima diljem svijeta

Piše D  /  10.11.2018., 01:11h

Dokumentarni film arapskog odjela BBC-ja “Prijestolonasljednik pod lupom” otkriva da je prošlog ljeta okupljen saudijski odred koji broji pedeset pripadnika s ciljem eliminiranja protivnika unutar Saudijske Arabije i u inozemstvu, a jedna od njihovih žrtava je i novinar Jamal Khashoggi, javlja Al Jazeera Balkans.

Saudijski izvor rekao je za BBC da Khashoggijevo ubojstvo nije bila prva operacija koju su izvršili bliski suradnici saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

FOTO: AFP

Dokumentarac rasvjetljuje niz otmica i zlostavljanja saudijskih disidenata u Saudijskoj Arabiji i Europi, a donosi i nova svjedočenja o smrti jenog od zatočenika u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu prošle godine.

Ali al-Qahtani uhićen i odveden u hotel Ritz-Carlton krajem 2017.

BBC Arabic prenosi od izvora bliskog saudijskom kraljevskom divanu da je saudijski oficir, general-bojnik Ali al-Qahtani, uhićen i odveden u hotel Ritz-Carlton krajem 2017. godine. Prilikom uhićenja istražitelj ga je po glavi pretukao pendrekom. Isti izvor izjavio je da su ga polijevali vodom, ali se nije probudio iz kome.

U dokumentarcu David Kirkpatrick, međunarodni dopisnik lista The New York Times, prenosi tvrdnje da je najmanje 17 osoba prebačeno u bolnicu na liječenje zbog ozljeda koje su zadobili prilikom provođenja istrage u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Odvjetnik Mahmoud Refaat, koji je radio za brojne saudijske prinčeve, kaže kako se među zlostavljanim prinčevima nalazi i Mutaib bin Abdullah, nekadašnji ministar i prvi čovjek nacionalne garde, piše Al Jazeera Balkans.

Tijekom istrage bivši savjetnik prijestolonasljednika udarao nekoliko prinčeva i bogataša

Odvjetnik dodaje da je Saoud al-Qahtani, bivši savjetnik prijestolonasljednika, tijekom istrage udarao nekoliko prinčeva i imućnih ljudi koji su bili zatvoreni u hotelu Ritz-Carlton.

Izjavio je i to da je princ Mutaib prebacivan u bolnicu u više navrata, što je prijestolonasljednika navelo da uspostavi improviziranu bolnicu u hotelu kako bi se izbjeglo prebacivanje zatvorenika na liječenje i razotkrivanje onoga što se događa.

Saudijski disident Saad al-Faqih rekao je za BBC Arabic da zna za odred za ubojstva kojeg čini pedeset pripadnika, dodavši da se taj odred zove ‘Tigar’.

Odred za ubojstva protivnika zove se ‘Tigar’

Tvrdi kako je zadatak ovog odreda, kojem pripadaju i petnaestorica optuženih za ubojstvo Khashoggija, ubijanje protivnika kako bi se izbjeglo bilo kakvo negodovanje javnosti oko njihovog uhićenja koju režim nikako ne želi, dok je izvođenje otmica zadatak odreda u inozemstvu.

Saudijske vlasti su u izjavi za BBC Arabic demantirale da je u hotelu Ritz-Carlton bilo slučajeva mučenja ili zlostavljanja.

BBC Arabic prenosi i riječi saudijskog disidenta, koji je istakaoda je stalnu policijsku zaštitu dobio nakon što je policija prošlog tjedna otkrila kako postoje prijetnje po njegov život.

Prosvjednik obučen kao saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman s krvlju na svojim rukama prosvjeduje s drugim prosvjednicima ispred saudijskog veleposlanstva u Washingtonu.  (FOTO: Jim Watson)

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:26