StoryEditor
rast gospodarstva

Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF

Piše hina  /  23.02.2024., 15:34h

Rast ruskog gospodarstva iznenadio je Međunarodni monetarni fond (MMF), s obzirom na sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini. U siječnju MMF je prognozirao da će rusko gospodarstvo ove godine porasti za 2.6 posto zbog velike vojne i osobne potrošnje koju je podupro rast plaća.

Prošlog listopada očekivali su rast po stopi od 1.1 posto u 2024., koju sada predviđaju u 2025. "To je ratna ekonomija. Velik udio ruskog gospodarstva čini vojna potrošnja, što potiče proizvodnju", rekla je jučer direktorica komunikacija MMF-a Julie Kozack u Washingtonu.

Potrošnji pomažu i značajni socijalni transferi, dodala je Kozack, upozorivši na naznake "pregrijavanja" gospodarstva, poput jačanja inflacije.

U srednjoročnoj perspektivi rast bi trebao usporiti, s obzirom na isključenost Rusije iz međunarodnog financijskog sustava, ograničen pristup tehnologiji i gubitak dijela visokokvalificirane radne snage, navodi. Svi ti čimbenici značajno će utjecati na rast i izglede za gospodarstvo na srednji rok, zaključila je dužnosnica MMF-a.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:47