StoryEditor
bijeg od sankcija

Ruski oligarsi skrivaju jahte u Crnoj Gori i na Maldivima

Piše desk  /  03.03.2022., 10:45h
Ruski milijarderi ulažu velike napore kako bi zaštitili svoje superjahte, piše američki magazin posvećen luksuznom lifestyleu Robb Report, prenosi Index magazin.

Zbog sankcija protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, ruski milijarderi povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom odlučili su premjestiti svoje jahte kako bi izbjegli da ih zaplijene zapadne države.

Podaci Marine Traffica pokazuju da najmanje četiri višemilijunske superjahte u vlasništvu ruskih poduzetnika trenutno plove prema naizgled sigurnijim vodama Maldiva i Crne Gore, kako javlja CNBC. Te selidbe dolaze baš u trenutku kada SAD i njegovi saveznici žele provesti daljnje sankcije protiv Rusije.

Bidenova administracija, na primjer, nedavno je najavila novu radnu skupinu koja će ciljati na ruske oligarhe i njihovu imovinu.

"Ovaj tjedan pokrenut ćemo multilateralnu transatlantsku radnu skupinu za identificiranje, lovljenje i zamrzavanje imovine sankcioniranih ruskih kompanija i oligarha - njihovih jahti, njihovih vila i bilo koje druge nezakonito stečene dobiti koju možemo pronaći i zamrznuti", stoji u tvitu iz Bijele kuće.

Francuska također sastavlja popis imovine u vlasništvu ruskih magnata koja bi mogla biti zaplijenjena pod sankcijama Europske unije.

Kao odgovor, milijarderi poput Vagita Alekperova, koji je predsjednik ruske energetske korporacije Lukoil, počeli su premještati svoje skupe brodove kako bi ih zaštitili.

Alekperova raskošna superjahta Heesen od 70 metara, poznata kao Galactica Super Nova, napustila je Barcelonu u Španjolskoj i očekuje se da će u narednim danima stići u matičnu luku Crne Gore.

Tri druge jahte u vlasništvu njegovih kolega, ruskih tajkuna, sada plove na Maldive. Clio Olega Deripaske napustio je Šri Lanku prije gotovo dva tjedna, prema podacima Marine Traffica, a uskoro se očekuje da će stići u Indijski ocean.

Titan Aleksandra Abramova stigao je na Maldive 28. veljače. Abramov je suosnivač proizvođača čelika Evraz. Jahta Nirvana od 87 metara Vladimira Potanina također je navodno na Maldivima.

I Crna Gora i Maldivi trenutno nemaju ugovore o izručenju s SAD-om. Međutim, obje su zemlje članice Ujedinjenih naroda, koji su oštro osudili rusku invaziju na Ukrajinu. Crna Gora je također objavila planove za pridruživanje sankcijama Europske unije protiv Rusije.

Plovidba superjahtama natrag u Rusiju možda je bila sigurnija opcija, zaključuje Robb Report.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:35