StoryEditor
Imperijalna legija

Ruski neonacisti u Ukrajini poručili: ‘Likvidirat ćemo tu tvorevinu i osnovati Novorusiju‘

Piše Desk  /  23.05.2022., 17:04h

U Ukrajini na strani ruske vojske i u koordinaciji s njom ratuju vojna krila najmanje dviju ruskih ultradesničarskih i neonacističkih organizacija, tvrdi u svom nedavnom izvješću, na sedam stranica, njemačka obavještajna služba BND, a prenosi hamburški tjednik Der Spiegel.

Prema tim navodima, u Ukrajini ratuju ekstremističke ruske nacionalističke, antisemitske i antikomunističke skupine koje podržavaju "bijeli suprematizam" - Imperijalna legija (Imperskij legion), paramilitarno krilo Ruskog imperijalnog pokreta (Ruskoje imperskoje dviženije) te vojno krilo velikoruskog ekstremno desničarskog pokreta Rusič (stari etnički naziv za stanovnike srednjovjekovne Kijevske Rusi, odnosno varijanta etnonima Rus).

'Denacifikacija'

BND u svom izvješću spominje sudjelovanje pripadnika ruskih neonacističkih skupina i u kontekstu Putinove najave "denacifikacije" Ukrajine. Stoga, Der Spiegel Putinov razlog za agresiju na Ukrajinu - provođenje "denacifikacije" - naziva apsurdnim zbog sudjelovanja ruskih neonacista u ratu. Obje paramilitarne skupine, i Ruska imperijalna legija i Rusič, sudjelovale su u ratnim sukobima u istočnoj Ukrajini još od 2014. godine, a nakon ruske agresije na Ukrajinu, 24. veljače 2022. godine, u borbene aktivnosti uključili su se, prema dostupnim informacijama, u travnju.

Odmah početkom rata zapovjednik Legije Denis Garijev objavio je na svom Telegram statusu: "Mi podržavamo likvidaciju separatističke tvorevine Ukrajine", a lider RIP-a Stanislav Vorobjov zalaže se za osnivanje, na području Ukrajine, nove države - tzv. Novorusije, kao dijela Ruskog Carstva. Inače Garijev je u borbama oko Harkova bio ranjen u nogu, piše Der Spiegel. Garijev je napisao na svojem profilu da se oporavlja u bolnici i da "jedva čeka povratak na bojište". Njegov zamjenik Denis Nekrasov poginuo je u borbama oko Izjuma, gradića u okolici Harkiva. Paravojnu skupinu Rusič predvodi zapovjednik Aleksej Miljčakov, navodi BND u svom izvješću. I pripadnici Imperijalne legije i Rusiča ratovali su i u Siriji.

Prema pisanju BBC-ja, još od 2015. godine Miljčakov i njegov zamjenik Jan Petrovski članovi su Saveza dragovoljaca Donbasa. Obje su organizacije proglašene terorističkima i njihovi vođe nalaze se na sankcijskom popisu Kanade i SAD-a. Imperijalna legija u Sankt Peterburgu ima i svoj vojni kamp nazvan PartiZan, u kojem se regrutiraju dragovoljci za rat u Ukrajini, stoji u izvješću BND-a.

Bratski odnosi sa švedskim neonacistima

Prije odlaska u Ukrajinu susreli su se s bivšim pukovnikom ruske vojske obavještajne službe GRU Vladimirom Kvačkovom, koji je bio osuđen zbog pripremanja atentata na Antalija Čubajsa, visokog dužnosnika i neformalnog vođe "kremaljskih liberala", koji je inače početkom rata u Ukrajini emigrirao iz Rusije. Inače, Ruski imperijalni pokret u "bratskim" je odnosima sa švedskim neonacistima iz Švedske stranke (Svenskarnas parti) koji su sudjelovali 2015. godine na Međunarodnom ruskom konzervativnom forumu (The International Russian Conservative Forum), a ranije, prema pisanju ruskih neovisnih medija, RIP je imao kampove u kojima su se obučavali njemački, poljski i finski neonacisti.

Održavaju veze i s austrijskim ultradesničarima iz Crno-žute alijanse (Schwarz-Gelbe Allianz), zatim Nacionaldemokratskom strankom Njemačke (Nationaldemokratische Partei Deutschlands), srpskim neonacistima i sljedbenicima Dimitrija Ljotića - Srpskom akcijom te bugarskim Nacionalnim savezom - Nova demokracija (Bulgarski nacionalen sojuz). Podsjetimo da u Ukrajini već ratuju pripadnici privatne vojske Wagner čiji osnivač, Dmitrij Utkin, bivši specijalac GRU-a, ima tetovirane oznake SS-a na vratu, te tzv. kadirovci, pripadnici paravojne strukture u Čečeniji, piše Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:26